Stefan Alfelt: När han får spela visar Henrik Larsson världsklass

FOTBOLL

Vilken härlig spansk lördagkväll det blev framför tv-apparaten.

Först Real Madrids svar på allt förtal med en snygg 2-1-seger i derbyt mot Atletico.

Och sen Henke Larssons fina nickmål som svensk krydda i den oerhört underhållande toppmatchen Barcelona-Deportivo la Coruna.

Vinner Valencia i kväll borta över Malaga leder Barcelona ligan med åtta poäng. Blir det en skrällförlust toppar Barça med tio poäng ned till Real Madrid. La Liga är körd. Ingenting kan stoppa Barcelona nu, en så plötslig formsvacka skulle möjligen uppstå om Ronaldinho, Eto"o, Messi, Henke och Puyol skadas på tisdag i Champions Leaguereturen mot Chelsea. Vilket knappast är sannolikt.

Att jag tar med Henke i uppräkningen beror på att han i år är en av Barcelonas effektivaste spelare. Av Barcelonas totalt 26 mål i liga, cup och Champions League har Henke gjort sju. Och då har han bara spelat 90 minuter en enda gång.

Alla som hävdar att svenska massmedia övervärderar Henke Larssons insatser bara för att han är svensk får nog ta sig en funderare. Får han speltid visar han så gott som varje gång att han håller världsklass.

Bara att gratulera Helsingborg - och allsvenskan. Henke har mycket ogjort trots allt han har gjort.

Real - inget för miljonärer

Jag såg för några dagar sen att Raul hoppades att Florentino Perez skulle ta med sig uttrycket Galacticos när han lämnade presidentposten.

- Ordet har förstört mer än något annat i klubben de senaste åren. Jag hoppas att folk från och med nu ser oss som professionella idrottsmän, sa Raul.

En lite märklig tankegång som även den nye presidenten Fernando Martin förespråkar när han säger att "Real Madrid inte ska vara en klubb för miljonärer utan för extremt duktiga idrottsmän".

Jag kan inte riktigt begripa var det skulle ligga en motsägelse. Är inte alla som spelar i spanska ligan antingen miljonärer eller mångmiljonärer? Är inte alla duktiga idrottsmän som allt som oftast bjuder på fantastisk fotbollsunderhållning?

Real Madrids satsning på att köpa de för tillfället mest statusfyllda namnen i fotbollsbranschen kan inte bara ha varit en PR-grej. Beckham, Zidane, Ronaldo, Owen, Robinho...vilken tränare skulle inte vilja ha de namnen i sin trupp? Problemet har snarare varit oförmåga hos tränare och klubbledning att regelbundet få ut maximalt av stjärnornas oantastliga kvaliteter.

Alla lag, även de allra största, har behov av en Tobias Linderoth. En vattenbärare med uppgift att kitta ihop laget och skapa möjlighet för andra att vara lysande. Thomas Gravesen är en sån spelartyp, nyttig med sin stora arbetskapacitet och heta vilja. Jag tror Real vinner på om man låter honom bli mer ordinarie i säsongens återstående matcher.

Ett genidrag att peta stjärnan

Petningen av Ronaldo i derbyt mot Atletico var med facit i hand ett genidrag. Antonio Cassano gjorde en kanonmatch. Het, hungrig och farlig. Nickade snyggt in 1-0 och snuddade väl även vid 2-1-bollen även om Julio Baptista fick målet. Båda målen efter perfekta inlägg från först Roberto Carlos och sen David Beckham. Två mångmiljonärer som visade både hjärta och skicklighet. Titta på Roberto Carlos inlägg till 1-0. Knappt ens en pendelrörelse med benet, en snärt med vristen och ett perfekt inlägg. Vilka muskler har man inte för att kunna göra en sån grej?.

Jag tror mer att Real Madrid till nästa säsong behöver en tränare som kan hantera ett koppel superstjärnor än att man låter bli att skaffa de allra bästa till klubben.

Sven-Göran Eriksson är en tränare vars styrka är omklädningsrummets psykologi snarare än det taktiska tänkandet. Därför tror jag att Svennis hemmaplan i höst kommer att heta Santiago Bernabéu. Real Madrid behöver honom för att bli störst igen.