– Kom inte hem, Henke

Du ska spela i ett klasslag - och vi vill få njuta av det

FOTBOLL

Gör mig en tjänst, Henke.

Kom inte hem!

Vi är så svältfödda på svenska världsklasspelare att jag vill njuta av ditt geni i ett riktigt klasslag ytterligare ett par år.

I den svenska Kalle Anka-ligan blir du för bra för att det ska bli bra.

Se där, i ett par meningar har jag dömt ut allsvenskan i fotboll. Dissat årets spelarövergång i Europa (så stor blir faktiskt Henkes återkomst till Helsingborg).

Och så har jag blottat strupen för hatiska fans.

Tippar att första mordhotet landar i mejlboxen runt frukost. Det brukar vara så med HIF:s fans som verkar vara rätt morgonpigga. Enligt min erfarenhet är bara Linköpings hockeysupportrar stingsligare.

Varför vill jag då inte ha hem en bevisligen mycket, mycket, mycket bra fotbollsspelare till en allsvenska som skriker efter kvalitet?

Jo, helt enkelt för att jag inte vill se Henke bli en sämre fotbollsspelare.

Anpassat sig till lunken

Hur många gånger har vi inte trott allsvenska "stjärnor" som varvat ned i lägre divisioner om att kunna springa åttor runt motståndarförsvaren innan de rullar bollen i tomt mål.

Och hur många gånger har vi inte förundrats över hur snabbt "stjärnorna" anpassat sig till lunken.

Jag vill inte se Henke göra sina smarta djupleds- och diagonallöpningar utan att få passningen han skulle ha fått av en leende Ronaldinho.

Jag vill inte se Henke spela one-touch till en medspelare som behöver åtta tillslag för att bli rättvänd innan han slarvar bort läget.

Jag vill inte se en frustrerad Henke Larsson.

Han är 35 när VM spelas i sommar. Alltså 37 när vi förhoppningsvis jagar guld i Österrike och Schweiz 2008.

Ingen ålder att tala om i Henkes fall. Allsvenskan skulle han förmodligen kunna lyckliggöra som 40-åring. Stannar han i Spanien är sannolikheten för att han behåller sin höga klass mycket större än om han kommer hem. För allsvenskan är det ett jätteklipp om han kommer hem men för svensk fotboll är det säkert mycket bättre att han förblir borta.

Enkelt i Barcelona

Jag ska erkänna att jag är en av dem som när Henke öste in mål i Skottland malmöitiskt tyckte a´vaddådå? Peta in mål på topp i ett topplag som max förlorade tre fyra matcher per säsong. Hur svårt kunde det vara?

Svårare än man tror förmodligen. Eftersom ingen annan med samma förutsättningar öst in lika många mål som Henke gjorde.

Jag tar mig kanske ut på väl djupt vatten när jag påstår att Henke är i klass med Ronaldinho.

Inte tekniskt sett.

Även om Henke kan göra fantastiska nummer med en fotboll är han ingen trollkarl som brassen.

Inte heller i en mot en-lägen.

Ronaldinho räknar nog knappt en motståndare som hot, det ska vara tre fyra för att det blir utmanande att dribbla.

Men tankemässigt!

Bollhungrigt lag

Barcelona är ett fantasiskt fotbollslag med idel tekniska begåvningar. Alla hanterar bollen med självklarhet. Alla vill ha boll. Men det är två spelare som tänker fotboll mer än alla andra. Ronaldinho och Henke.

De två ser lösningar som inga andra hinner upptäcka. Löpning in och ut ur yta för att skapa rörelse bland motståndarna. Henke springer och Ronaldinho förstår intuitivt var den sista avgörande bollen bör hamna.

Jag tror tyvärr inte att Helsingborgs spelare förstår lika mycket.

Stefan Alfelt