”Vi behöver dig, Henke”

Bäste vännen tycker att Barça varit för slappa

Foto: GETTY IMAGES
Gamla polare Henke och van Bronckhorst träffades i Feyenoord och fortsatte umågås när de båda spelade för olika klubbar i Glasgow. Nu är de återförenade i Barcelona, och nu försöker”Gio” övertala Henke att stanna kvar i Spanien.
FOTBOLL

BARCELONA

Övertalnings­kampanjen blir allt mer intensiv.

Giovanni van Bronckhorst tycker att Barcelona släpper i väg Henke för lätt.

Nu vädjar han till sin bäste vän.

– Stanna här hos oss. Vi behöver dig.

Gårdagens presskonferens på Camp Nou med vänsterbacken Giovanni van Bronckhorst och tränaren Frank Rijkaard skulle handla om matchen mot Getafe i kväll. Det gjorde den också –till en viss del. Lång tid ägnades åt Henrik Larsson och de spanska journalisterna återkom till ämnet gång på gång.

van Bronckhorst, nära vän till Henke sedan deras tid tillsammans i holländska Feyenoord i mitten på 90-talet, var först ut.

Har du försökt övertala Larsson att stanna?

– Jag har pratat mycket med honom om det och det är klart att jag vill att han ska vara kvar. Alla i spelartruppen känner likadant och visst försöker vi att övertala honom. Han är en mycket bra fotbollsspelare som behövs i Barcelona. Tyvärr har han nog redan bestämt sig. För mig personligen är det extra tråkigt om han inte är här i höst eftersom vi är så bra kompisar.

Släpper klubben i väg honom för lätt?

– Ja, jag tycker att det känns så. Han är som sagt mycket viktig för oss och han har avgjort många matcher den här säsongen. Och nu gör han ju mål nästan varje vecka och är i jättebra form, säger Giovanni van Bronckhorst.

Frank Rijkaard höll inte med ”Gio”.

– Jag tycker inte att klubbledningen har gjort nåt fel. Vi måste respektera Henriks beslut att återvända till sitt hemland. Men han vet mycket väl att vi vill ha honom kvar och dörren är fortfarande öppen för honom.

Har du försökt att få honom att ändra sig?

– Ja, men inte bara jag så klart utan resten av ledningen också.

Hur ska ni ersätta Larsson till nästa säsong?

– Det blir svårt, det är vi medvetna om. Henrik är en exemplarisk spelare på alla plan, säger Frank Rijkaard.

Sedan tidigare driver tidningen Sport en kampanj där läsarna uppmanas att mejla in några rader som kan få svensken att stanna. Kampanjen har fått mycket bra respons och mejlen kommer att överlämnas till Henke personligen vid ett senare tilfälle.

Sportbladet har sökt Henrik Larsson, utan framgång.

Markus Eriksson