Alfelt: ett helt nytt Madrid - hårdjobbande och flärdfritt

FOTBOLL

Real Madrid är på väg att bli ett helt vanligt fotbollslag.

Flärdfritt, defensivt, hårdjobbande - men vinnande.

Det kan vara metoden för att utmana Ronaldinhos Barcelona.

Fabio Capello.

Real Madrid är på väg in i en formtopp utan att briljera som man åtminstone stundtals kunde göra under början av Los Galacticos-eran. Fast något annat var väl egentligen inte att vänta när Fabio Capello tog över dirigentpinnen samtidigt som Zinedane Zidane tackade för sig. Med en taktisk trygghetsnarkoman på bänken spelar det ingen roll vilka utomjordingar Real har i sin trupp, det blir kontringsfotboll i alla fall. Utan avstängde spelvändaren Guti och passningssäkre Beckham blev det dock inte ens kontringsfotboll.

Real ställde upp med kantspelarna Robinho till höger och José Antonio Reyes till vänster. Snabba attackspelare som både fans och experter velat se på planen samtidigt för att ge Real en vassare offensiv.

Vackert mål - missvisande resultat

Det blev inte värst mycket med det. Robinho var direkt dålig. Det är inte utan att man funderar lite över när brassen ska lyfta på riktigt någon gång.

Reyes syntes inte heller till mer än när han organiserade Reals enda snygga anfall, det som ledde till matchens mål. Reyes till Roberto Carlos som snabbt och arbetsvilligt löpte upp på vänsterkanten och sen spelade snett in till Raúl som avslutade med ett tillslag.

Ett väldigt vackert mål - och ett väldigt missvisande resultat.

Jag har åtminstone under den senaste tio-årsperioden ansett La Liga vara världens mest underhållande fotbollsserie, men i går var ögonlocken på väg att ramla ned flera gånger om framför tv-skärmen.

Valencia-Real Madrid ska ju vara en absolut kanonmatch. Det blev den inte. Valencia presterade en klockren defensiv. Organiserad press med understöd på varenda en av Mestallas grästäckta kvadratmetrar. Imponerande konsekvent genomförd taktisk fotboll, inget snack om den saken.

Inte minst imponerande med tanke på att Valencia har en grym skadesituation. Lagkaptenen David Albelda, Carlos Marchena, Jaime Gavilán, Asier del Horno och Edú är borta. David Villa försökte spela men fick gå av efter 16 minuter.

Fernando Morientes satt på bänken men ansågs uppenbarligen inte spelklar efter sina skadeproblem eftersom han inte fick hoppa in trots den uppenbara avsaknaden av målskyttar i laget.

Slarv även hos Valencia

Ändå dominerade Valencia både bollinnehav och chansskapande. Real Madridspelarna stressades så fort de fick bollen, med fler enkla passningsmissar än jag tror mig ha sett i någon spansk ligamatch på år och dag som följd. På mitten styrde Ruben Baraja medan Joaquin bara glimtade till stundtals.

Även Valenciaspelarna slarvade dock. Stackars Angulo kom olyckligt fel i steget till Valencias två klaraste målchanser. Två enhandsboxningar av Realmålvakten Casillas var matchens prestationer.

Så visst var det Valencias match. Men 0-1-förlusten innebär sannolikt att guldjakten är över för den här säsongen.

Nu är det Real Madrid och Sevilla som får jaga vidare efter Barcelona.

Stefan Alfelt