Barças sämsta start – på 35 år

”Kan inte klandra spelarna”

Foto: Foto: AFP
litet tålamod Santanders Pereira firar sitt 1–1-mål. Lagen fick med sig vardera en poäng – och redan efter två omgångar pratas det om kris i Pep Guardiolas Barcelona – som inte inlett ligastarten sämre sen 1973.
FOTBOLL

Nya stjärnor, ny tränare – och den sämsta ligastarten på 35 år.

Efter 1–1 hemma mot Racing Santander och en poäng på två omgångar är Pep Guardiola hårt pressad.

– Jag kan inte klandra mina spelare, säger han.

Foto: Foto: AP
Pep Guardiola har fått en mardrömsstart.

Förlust mot Numancia i premiären (0–1), fiasko i katalanska cupen mot kvartersgänget Sant Andreu (1–3) och bara 1–1 i går kväll mot Racing Santander på Camp Nou. Rookiecoachen Pep Guardiola, 37, har fått en mardrömsstart och det snackas redan om kris i Barcelona.

– Fotboll är den enda sporten där man kan vinna utan att ens skjuta på mål. De har knappt tagit sig till vårt straffområde men ändå tagit fem poäng ifrån oss, suckar Guardiola och syftar på de två inledande ligaomgångarna.

Henry platsade inte

Thierry Henry platsade inte ens i truppen mot Racing och Andrés Iniesta och Lionel Messi inledde på bänken efter hårt matchande i sina landslag.

I stället satsade Guardiola på mindre kända namn som Pedro och Sergio Busquets från start, liksom nyförvärven Keita, Piqué och Hleb.

Trots kraftigt spelövertag och ett par vassa chanser dröjde det 71 minuter innan inbytte Messi på straff kunde göra 1–0. Men sex minuter senare kvitterade Racing via en styrning på en frispark.

”Förtjänar tre poäng”

– Det är förståeligt att vi tappar koncentrationen i slutet av matchen. Jag är ändå nöjd med spelarnas uppträdande och inställning. Jag kan inte klandra dem. Vi skapade chanser och förtjänade verkligen tre poäng, men jag inser att mina argument tappar i styrka eftersom vi spelade oavgjort, säger Guardiola som efter sina framgångar som spelare på 90-talet är omåttligt populär i Barcelona.

Men laget har inte inlett ligan så här dåligt sedan 1973 och tålamodet är allt annat än stort. Kommerinte resultaten lär det inte dröja länge innan supportrar och media kräver en förändring på tränarposten.

”Mitt jobb att stötta”

– Spelarna är deppiga, nu är det mitt jobb att stötta och få dem att inse att de gjorde en bra insats.

På tisdag väntar Sporting Lissabon på hemmaplan i Champions League. Då kräver klubbens luttrade anhängare seger.

FAKTA

Barcelonas tuffa spelschema den här månaden:

9/9: Sant Andreu (b) katalanska cupen (1–3), 13/9: Racing Santander (h) ligan (1–1), 16/9: Sporting Lissabon (h) Champions League, 21/9: Sporting de Gijón (b) ligan, 24/9: Real Betis (h) ligan, 28/9: Espanyol (b) ligan.