EL (UT)CLÁSICO

Barça förnedrade Real på Bernabéu: Ligan är vår

1 av 3 | Foto: Reuters
Mästare. Efter 6–2-segern på Bernabéu har Barcelona sju poäng ner till Real Madrid. Med bara fyra omgångar kvar att spela ser Barça ut som klara seriesegrare.
FOTBOLL

Det målades upp som en supermatch, direkt avgörande för årets La Liga.

Det blev ännu bättre.

Barcelona demolerade Real Madrid i ett galet och historiskt Clásico.

– En oförglömlig dag, säger Barças superstjärna Leo Messi.

"Explosion, uppvisning, målfest, smörj... det saknas ord för att beskriva Barças insats på Camp Nou", skriver tidningen El Mundo Deportivo efter Barcelonas fantastiska seger.

Trots att Barça fick en mardrömsstart, Gonzalo Higuaín nickade in 1–0 till Madrid redan efter 14 minuter, var det aldrig något snack. Med en vansinnespress och ett passningsspel som gränsade till det övernaturliga körde "azulgrana" över sina bittra rivaler fullständigt. Redan efter 20 minuter hade Barca vänt till 2–1.

"Nästan oslagbara"

– Vi hamnade i underläge, men vi kom ju hit för att spela fotboll och göra mål, säger Leo Messi enligt tidningen Marca.

– När de tar ledningen är de nästan oslagbara, säger Madrid-stjärnan Raul.

Barcelona fortsatte att ösa på trots ledningen. Leo Messi var Leo Messi och gjorde en fantastisk match med två mål och en assist. Thierry Henry gjorde två mål på två skott och punkterade matchen när han satte 4–2. Men bäst av alla var Xavi, den lille playmakern bokfördes för sanslösa fyra assist i den galna matchen som slutade 6–2, det målrikaste mötet lagen emellan på 49 år.

– En av de lyckligaste dagarna i mitt liv, säger Barca-tränaren Pep Guardiola.

– Jag tycker att våra fans ska känna sig lyckliga. En oförglömlig dag, säger Messi.

"De var överlägsna"

Real Madrid-tränaren Juande Ramos var stor i nederlagets stund.

– De var överlägsna och vann rättvist, säger han.

Barcelonas klassiska seger sätter punkt för en fantastisk säsong i La Liga, där lagets offensiv är på väg att slå alla rekord.

Anfallstrion Henry, Eto'o och Messi har i och med gårdagens match gjort inte mindre än 69 mål ihop, vilket är bäst någonsin för ett tremannaanfall i La Ligas historia. Real Madrids legendariska trio Ferenc Puskas, Alfredo di Stefano och Luis del Sol blev av med sitt gamla rekord från säsongen 1960–61 då de satte 66.

Och Barça har nu gjort 100 mål i ligan. Med fyra omgångar kvar. Real Madrids rekord från säsongen 1989-90 på 107 är alltså i stor fara.

Och med fyra omgångar kvar har laget nu sju poäng till godo på Real.

– Ligan är vår, säger Pep Guardiola.

FAKTA

MÅL FÖR MÅL

1–0 (14) Higuaín

Sergio Ramos lurar Eric Abidal på högerkanten och slår in bollen till en helt omarkerad Higuaín som enkelt nickar in matchens första mål.

1–1 (18) Henry

En perfekt djupledschipp från Leo Messi hittar Henry, som på ett tillslag lägger in kvitteringen med högerfoten i bortre hörnet.

1–2 (20) Puyol

Frispark Barcelona, ungefär där kortlinjen möter straffområdeslinjen till vänster om Real-målet. Xavi skruvar på bortre stolpen där Puyol dyker upp med en perfekt nick.

1–3 (36) Messi

Xavi stressar Diarra och bryter bollen till en fri Messi, som kommer fri med Casillas och lägger in bollen till höger om målvakten.

2–3 (56) Ramos

Arjen Robben slår en frispark från höger på bortre stolpen, där tre Madrid-spelare står omarkerade. Ramos når högst och knoppar enkelt in reduceringen.

2–4 (58) Henry

En misslyckad offsidefälla gör att Henry kan springa sig fri på en djupledsboll från Xavi. Casillas är långt ute för att avvärja, men fransmannen hinner före och kan rulla in bollen i öppet mål.

2–5 (75) Messi

Xavi vänder upp vid straffområdeskanten, en vändning som lurar två Madrid-backar innan han lägger bollen till en fri Messi, som lurar ner Casillas och rullar in bollen vid första stolpen. Xavis fjärde assist.

2–6 (83) Piqué

Eto'o spelar in bollen från högerkanten till Piqué som stöter till från nära håll. Cassilas gör en fenomenal räddning, men Piqué tar hand om egen retur vid kortlinjen och skruvar in 6–2 från nästan ingen vinkel.

ARTIKELN HANDLAR OM