Aftonbladet
Dagens namn: Tryggve
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

DET HEMLIGA SPELET

De är mäktiga, giriga och listiga

Zlatan Ibrahimovic är förstås den stora huvudrollsinnehavaren i sommarens galnaste transfersaga. Övriga män i det hemliga spelet är...   Zlatan Ibrahimovic är förstås den stora huvudrollsinnehavaren i sommarens galnaste transfersaga. Övriga män i det hemliga spelet är...

Mino Raiola sådde det första fröet redan i mars med ett osannolikt utspel inför Inters avgörande Champions League-åttondel mot Manchester United.

Lite drygt fyra månader senare byter Zlatan Ibrahimovics Inter mot Barcelona i en miljardaffär.

Sportbladet har granskat turerna i sommarens galnaste transfersaga.

10 mars

    Kvällen före Inters Champions League-returmöte i åttondelsfinalen mot Manchester United publicerar den italienska tidningen Il Giorno ett sanslöst utspel från Zlatan Ibrahimovics agent Mino Raiola där han framförallt går hårt går tränaren José Mourinho och öppnar för en svensk flytt.

– Real Madrid och Barcelona är villiga att göra allt för att ta honom. Ibra skulle göra 40 mål varje år i den spanska ligan och skulle sannerligen ha större chanser att vinna Guldbollen där, säger han.

Ett första transferfrö är sått.

24 april

    Zlatan Ibrahimovic öppnar för flytt i en stor intervju med Sportbladet den 31 maj.

– Jag är inte den typ av spelare som stannar i en klubb i 20 år. Vart jag än kommer kommer jag för att vinna.

13 juni

    Zlatan är under maj och juni på väg till i princip vartenda storlag i varenda liga. Spanska El Mundo Deportivo publicerar trovärdiga uppgifter som säger att Inter-presidenten Massimo Moratti och Barças dito Joan Laporta träffats på lyxrestaurangen Drolma i Barcelona för att diskutera. Uppgifterna som diskuteras är att Barcelona erbjuder Samuel Eto’o plus tio miljoner euro för Zlatan, vilket är långt ifrån Inters begärda pris.

– Vi ägnade en middag åt att reda ut saker och ting efter att vi hört att Ibrahimovic vill till Barcelona. Både jag och Laporta sa till varandra att det är bäst att vi ser till att behålla våra egna spelare, sa Moratti till Sky Sport24.

29 juni

    Barcelona har för tillfället en plan som inte involverar Zlatan Ibrahimovic. Att sälja Eto’o till Manchester City och att använda pengarna till att värva Valencias David Villa. Men Eto’o nobbar ett fantasibud på 145 miljoner kronor om året hos City.

14 juli

    Efter långdragna förhandlingar med Valencia verkar David Villa-affären ha gått i stöpet, trots att Barcelona erbjuder en halv miljard för spelaren. Barcelona vet samtidigt att Eto’o är extremt missnöjd och att han vägrar skriva på ett nytt kontrakt, vilket innebär att han kan gå gratis om ett år utan att Barcelona får en fullgod ersättare. Kontakt tas under de här dagarna med Inter, Raiola och Eto’os agent Josep Maria Mesalles. Barcelona meddelar Inter att man är redo att höja sitt bud rejält. Eto’o är betydligt mer positiv till Inter än till Man City.

16 juli

    Laporta och Moratti förhandlar i Milano under torsdagskvällen, enligt uppgift finns även Raiola med för att ge strategiska råd. Enligt alla uppgifter kommer klubbarna överens om bytesaffären redan här. Barcelona betalar 45 miljoner euro, släpper Eto’o och lånar ut Alexander Hleb gratis i ett år för att få Zlatan.

Efteråt släpper Moratti bomben.

– Barcelona var intresserat av att veta lite om Ibrahimovic. Vi diskuterade också Eto’o för att höra oss för om det går att byta dessa spelare, till Sky Sport24.

Samma dag har Eto’o avslöjat på en presskonferens i kamerunska Yaoundé att han är nära en ny klubb.

– Ni kommer att få veta snart. Jag är inte orolig. Det enda jag kan säga är att jag kommer att spela fotboll på en hög nivå nästa säsong, säger han enligt tidningen Camfoot.

17 juli

    Bomben blir fotbollsvärldens absolut största nyhet. Både Raiola och Mesalles förnekar dock att de haft kontakt med respektive klubb. I verkligheten har Raiola i stort sett kommit överens med Barcelona om Zlatans villkor, ett femårskontrakt värt 7,5 miljoner euro per säsong. Mesalles, som är i Kamerun med Eto’o, börjar planera för en hemresa på söndagen.

18 juli

    Zlatan och Barcelona är helt överens. Nu hänger allt på Eto’o. Barça-ledningen säger inofficiellt att de vill att Zlatan Ibrahimovic ansluter till truppen så fort som möjligt. Allt för att sätta press på kameruniern.

19 juli

    Eto’o och Mesalles flyger till Europa från Kamerun. Ett möte mellan Inter och Mesalles i Milano ska äga rum på måndagskvällen, enligt uppgifter till såväl Sportbladet som spanska och italienska medier.

Laporta pratar med TV3

Catalunya och får det att låta som om Eto’o redan är klar för Inter för att sätta press på spelaren.

– Eto’o kommer till en av de största klubbarna i världen, med en tränare som verkligen vill ha honom i laget och en ordförande, Massimo Moratti, som också visat entusiasm för att ha honom i sitt lag.

Mesalles kontrar med att läcka till spansk press att Eto’o känner sig förnärmad.

– Det är jag som stänger den här affären, ingen annan, ska Eto’o sagt till sin agent enligt Barcelona-baserade Sport.

20 juli

    Sportbladet får vid tiotiden på morgonen som första tidning i världen prata direkt med Inters transferdirektör Marco Branca som säger att de planerade förhandlingarna skjutits upp till tisdagen. Några timmar senare får även italienska medier samma citat.

– Vi kommer att förhandla i morgon (under tisdagen) i stället, förklarade Branca.

I verkligheten visade det sig att Mesalles landade i Milano vid femtiden på eftermiddagen och inledde förhandlingar med Inter-ledningen en timme senare. Vid halv tio på kvällen avslutas förhandlingarna för dagen med löfte om att de ska återupptas på tisdagen. Enligt alla uppgifter erbjuder Inter ett femårskontrakt med en årslön på nio miljoner euro netto plus prestationsbaserade bonusar. Eto’o kräver 12.

Efteråt låter Mesalles sig fotograferas med Ernesto Bronzetti, Milans transferkonsult, i samband med en sen middag. Ett uppenbart sätt att visa att det finns andra intressenter om inte Inter möter kamerunierns krav.

I Barcelona håller tränaren Pep Guardiola sin första presskonferens för säsongen vid lunchtid och går hårt åt kameruniern.

– Det bästa vore om Eto’o försvann, säger han.

21 juli

    Förhandlingar på morgonen. Vid lunchtid tar parterna paus och samtidigt läcker det ut att Inter nu erbjuder tio miljoner euro per år plus bonusar medan Eto’o nöjer sig med nio. Parterna står varandra mycket nära och enligt alla uppgifter ska affären kunna presenteras vid femtiden på eftermiddagen.

I stället kommer parterna ut vid halvsextiden och deklarerar att förhandlingarna inte är avslutade och att Mesalles åker tillbaka till Barcelona.

– Det går framåt, men vi letar efter lösningar på flera punkter. Fyra timmars förhandling får räcka för i dag. Nu åker jag tillbaka till Spanien, men kanske kommer jag tillbaka i morgon, säger Mesalles till nyhetsbyrån Ansa.

David Tanentsapf
David TanentsapfFlera italienska journalister som bevakat mötet ser hur Inters vicepresident Rinaldo Ghelfi går raka vägen till Saras kontor, Saras som är Massimo Morattis oljebolag. Förmodligen för att få ett sista godkännande från presidenten. Vid halvåttatiden läcker det också ut att Samuel Eto’o och Inter är överens om spelarens personliga kontrakt. Det enda som återstår för att jätteaffären ska vara i hamn är den bonus som Eto’o vill ha för att lämna Barcelona.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet