REPLIKEN

Så tycker Sportbladets experter

FOTBOLL

Simon Bank

Sportbladets krönikör

”Välskriven och sympatisk krönika av Laul. Jag är också fientligt inställd till hyperekonomin som byggt gigantiska stup där det förut fanns en jämn spelplan, jag zappade också bort från Barças andra halvlek i Santander och jag håller Serie A som en extremt mycket intressantare liga än La Primera.

Men det är bara grader som skiljer Primeran från Premier League, så vad gör den ligan mer intressant för Svensson-skägg som Laul? Jo, att det finns en relation till lagen som spelar, att de känner till deras historia, deras berättelser, deras livsöden och deras publik. Tar man sig tid att ta reda på vad som skiljer Xerez president från Málagas eller vad skillnaden är mellan Espanyols tränare och Sportings… ja, då finns det en liga som lever och pulserar även en bit nedanför topp-två.”

Stefan Alfelt

Sportbladets reporter och krönikör

”Jag har redan slutat titta på matcherna, det räcker gott att se målen i efterhand. Att följa topplagen är ungefär lika spännande som att se en riktigt ojämn handbollsmatch. Det beror helt enkelt på att Barca och Real är för bra – inte att motståndarna är för dåliga. Det enda intressanta med La Liga är El Clasico-matcherna. Jag håller med Laul till hundra procent: de andra stora ligorna är mycket roligare.”

Johanna Frändén

Sportbladets reporter på plats i Barcelona

– Vi behöver inga andra halvlekar, sa en Barcelona-supporter till mig häromdagen.

”Det händer inte ofta, men jag är beredd att ge Robert Laul rätt på i princip samtliga punkter. La liga har blivit en friluftsteater med två huvudrollsinnehavare och ett gäng statister. Kusinerna från landet saknar dessutom ambition att ändra på det.

Att sitta på ett fullt Camp Nou och vänta på att det ska bli 4–0 kan vara en mäktig upplevelse, men i längden hör den typen av show hemma i underhållningsbranschen och inte i den internationella toppfotbollen. Problemet är väl att Barcelona och Real Madrid inte bestämt sig för var de själva hör hemma.”

ARTIKELN HANDLAR OM