Ibrahimovic kan tvingas ut i strejk

Spanska fotbollsklubbarna i protest mot skatteregler

FOTBOLL

Ett strejkthot vilar över den spanska fotbollen efter att den spanska staten lagt fram ett förslag om att höja skatten för utländska spelare.

Klubbarnas presidenter möttes på fredagen för att diskutera eventuella åtgärder och en strejk är aktuell.

– Vi är inte nöjda med regeringens process för att göra om skattesystemet, säger Jose Luis Astiazaran, president för den spanska ligaorganisationen (LFP).

Zlatan Ibrahimovic.

Den spanska regeringen kommer på onsdag att rösta om förslaget att ta bort den så kallade ”Beckham-lagen” och höja skatten för utländska fotbollsspelare från 24 till 43 procent.

Presidenterna för samtliga klubbar utom Mallorca träffades på fredagen för att diskutera eventuella protester. LFP har tidigare hotat med strejk under ligaomgång 11.

”Ska förhandla med regeringen”

Efter mötet bestämdes att strejkhotet skjuts upp och att en grupp med representanter för ligan ska inleda förhandlingar med regeringen. Den 19 november kommer sedan klubbarna att träffas igen för att besluta om en eventuell strejk.

– Vi har bestämt oss för att vara konstruktiva och förhandla med regeringen. Vi kommer att samarbeta med regeringen så att vi kan lösa det här och komma överens med dem om alla frågor som påverkar den professionella fotbollen, säger LFP:s president Jose Luis Astiazaran.

”Vi är inte nöjda”

Om lagen skulle gå igenom kan det innebära att La Liga-klubbarna får svårt att finansiera värvningar av de allra största stjärnorna.

– Det är inte rätt att ändra systemet för utländska spelare utan att överlägga med ligan. Vi är inte nöjda med regeringens process för att göra om skattesystemet. Fotbollsindustrin förtjänar vissa fördelar eftersom den skapar indirekta arbetstillfällen. Det finns en enorm vinst för staten, säger Astiazaran.