Busquets: Bästa man kan göra

FOTBOLL

BARCELONA. Pappa var målvakt i a-laget, idolen heter Xavi och barndomens fritidsgård var Barcelonas ungdoms-akademi.

Sergio Busquets, 21, behöver inte leta motivation inför kvällens match mot Real Madrid.

– Det här är det bästa man kan göra som fotbollsspelare, säger Barcelonamittfältaren.

Sportbladets Johanna Frändén träffade Sergio Busquets inför det glödheta El Clásico.

Medan omvärldens blickar riktas mot världsstjärnor som Xavi och Andres Iniesta har Sergio Busquets, från Sabadell utanför Barcelona, vuxit ut till lagets tredje mittfältskugge i år. Han är en i raden av hemmafostrade talanger och kvällens Clásico kan bli hans andra någonsin.

– Det är en dröm. Vi har en väldigt speciell rivalitet mellan klubbarna och matchen är en världshändelse. Jag har flera lagkamrater från landslaget i Real Madrid och känner respekt för klubben.

”Alltid varit Barçasupporter”

Du är i princip född in i Barcelona, vad tyckte ni om Real när du var liten?

– Mycket illa. Jag har alltid varit Barçasupporter och då vill man att de ska förlora. Man gillar inte Madrid och tvärtom.

I Spanien får el Clásico ofta symbolisera katalanernas frihetskamp mot det centralstyrda och tidigare fascistiska Madrid. Men Sergio Busquets använder inte Francoregimens förtryck som tändvätska i morgon.

– Det där är saker som hände innan jag var född. Man pratar alltid om Real politiska historia men det viktiga nu är matchen i morgon. Det andra spelar ingen roll.

Hans pappa Carles Busquets var Barcelonas målvakt under flera år på nittiotalet och många Clásico-minnen är från barndomen.

– Men mitt bästa är ändå förra årets 2–0-seger när jag fick komma in.

Alla ligamatcher

Sergio Busquets har spelat alla Barcelonas ligamatcher i år utom en och är på god väg att ta en fast plats mellan Andres Iniesta och Xavi. Den sistnämnde är en stor barndomsidol.

– Ja, jag identifierade mig med Xavi när jag var yngre. Vi har spelat på samma position och båda är uppväxta i klubben. Första gången jag träffade honom gick jag på moln.

Men man lär sig förstå att fotbollsvärlden fungerar så här, en dag kan man spela med de här killarna och då måste man kunna vara lugn.

Du och Xavi vet ju exakt vad ett Clásico betyder, hur förklarar ni det för en ny spelare som Zlatan Ibrahimovic?

– Han har ju spelat stora matcher i andra ligor. Men både vi spelare och folket på gatan berättar vad matchen innebär och de nya brukar förstå det bra.

FAKTA

Sergio Busquets

Född: 16 juli 1988 i Sabadell utanför Barcelona

Position: Defensiv mittfältare

Klubbar: Barcelona

Matcher/mål: 34/1