”Zlatan vore värd priset”

Utsedd till världens bäste – då hyllar Messi svensken: Fantastisk

FOTBOLL

Leo Messi fick Fifas pris till världens bäste fotbollsspelare. Men i en exklusiv intervju säger han att såväl Zlatan Ibrahimovic, Iniesta och Ronaldo är värda priset:

– De är fantastiska spelare, vem som helst av dem hade kunnat vinna.

Foto: Adidas

2009 har varit Leo Messis och Barcelonas år. Det började i våras med den spanska dubbeln och seger i Champions League-finalen då Messi själv nickade in 2–0-målet.

Sedan har det fortsatt i höst med den spanska och europeiska supercupen innan det toppades i lördags med årets sjätte titel, segern i klubblags-VM.

Och i går fick han pris av Fifa som världens bäste spelare:

– Det är nåt speciellt. Jag har sagt tidigare att det är viktigast för mig att vinna med laget. Men att kunna få den här utmärkelsen, ett så viktigt pris, efter att ha varit så nära i två år, är väldigt viktigt för mig.

”Viktigt att bli erkänd”

Varför är det här priset så viktigt?

– Det här erkännandet är väldigt viktigt eftersom det är framröstat av fotbollsmänniskor, och att bli erkänd av dem är väldigt viktigt.

Vem skulle ha kunnat få priset?

– Många av mina kollegor som Xavi, Iniesta, Ibra, Kaka, Cristiano. De är fantastiska spelare, vem som helst av dem hade kunnat vinna.

Vad har du förbättrat i år?

– Jag tycker framförallt att jag fortsätter att lära mig och att jag vill fortsätta att arbeta för att uträtta mer, för att bli en mer allroundspelare. Jag har lärt mig det av mina lagkamrater och min manager under året.

Vad är skillnaden mellan sättet ni spelar med Barcelona jämfört med hur ni spelar i det argentinska landslaget?

– Vi spelar väldigt annorlunda. I Barca har vi arbetat väldigt länge, vi spelar en sorts fotboll som du nästan inte ser någon annanstans. Vi har känt varandra länge nu, vi tränar tillsammans varje dag. Med landslaget så bygger vi ett lag tillsammans och letar fortfarande efter ett sätt att spela. Vi söker efter ett lag och har inte samma bas som i Barca där vi jobbar varje dag.

Hur speciellt är det för en fotbolls­spelare att vara med i VM?

– Väldigt speciellt. Det är den viktigaste turneringen en spelare kan spela på grund av vad det betyder att försvara sitt lands tröja, framförallt i Argentina där fotboll är väldigt viktigt och når många spelare.

”Maradona är som en av oss”

Vad förväntar du dig av VM med Argentina?

– Jag hoppas att det blir ett bra VM för oss. Jag tycker att vi förbereder oss så bra som möjligt. Jag tycker också att Argentina har många bra spelare som är väldigt angelägna om att gå så långt som möjligt.

Hur skulle du vilja beskriva Maradona som manager?

– Jag tycker att han är en manager som är väldigt nära sina spelare, han är som en av oss och ger väldigt mycket förtroende till alla spelare.

Känner du dig som den nye Maradona?

– Nej, inte alls. Jag känner mig hedrad men som jag alltid sagt finns det bara en Maradona. Det kommer inte att finnas någon som honom. Jag försöker att fortsätta växa, att fortsätta lära mig, men jag vet att jag har långt kvar. Jag spelar utan att tänka på att jämföras med Diego.

”Vi är väldigt sugna på VM”

Messi avslutar intervjun med att indirekt ge sitt stöd till Maradona som blev avstängd av Fifa efter att han verbalt attackerade journalister på presskonferensen efter att Argentina kvalat in till VM. Maradona var trött på att han och landslaget blivit ifrågasatt och sa att journalisterna ”kunde suga den”.

– Sanningen är att vi har kommit ut starkare från kvalet eftersom det var väldigt tufft och komplicerat för oss. Vi gick igenom svåra stunder på grund av allt som sas och vad människor utanför snackade om. Vi vet att VM blir helt annorlunda, vi är väldigt sugna.

ARTIKELN HANDLAR OM