Barcelonas vapen

90 år ihop i klubben: ”Spelarna är hemligheten”

Foto: AFP
Barcelonas segerrecept – ett hämvävt superlag. Barças startelva hade nästan dubbelt så många år i klubben som Reals dito.
FOTBOLL

MADRID. Barcelona gick vinnande ur prestigemötet med hjälp av sitt bästa segerrecept. I gårdagens startelva var sju spelare från de egna leden.

– Hemligheten med det här laget är spelarna, säger Pep Guardiola om Barcelonas triumf i Madrid.

Barcelonas tränare överraskade med att spela försvararna Dani Alves och i andra halvlek Maxwell offensivt, men grundbulten i hans lagbygge var som vanligt hemodlad.

Sju av Barcelonas startspelare på Santiago Bernabéu-stadion kommer från klubbens egna led medan bara målvakten Iker Casillas är fostrad i Real Madrid.

Födda in i klubben

– Det här var ett mycket viktigt steg, det är alltid en rejäl smäll när man slår ärkerivalen på bortaplan, säger Carles Puyol till La Sexta.

Liksom Xavi Hernandez, Gerard Piqué, Víctor Valdés och Sergio Busquets är han i princip född in i Barça, medan Leo Messi och Pedro förädlats i klubbens enormt framgångsrika talangakademi La Masía.

Det hemvävda receptet är en tydlig del i Pep Guardiolas fotbollsvision och efter förra säsongeans trippel, när man vann både ligan, spanska cupen och Champions League är Barcelona nu på god väg att fortsätta triumftåget.

– Ännu viktigare än segern är att vi tog ett stort steg i ligan. Just nu är vi i grym form, Madrid försökte, men de kunde inte i dag, säger Gerard Piqué till La Sexta.

Den startelva som Pep Guardiola ställde på planen i Madrid har tillsammans spelat nittio år för klubben, medan motsvarande siffra för Real Madrids elva är 46 år.

– Hemligheten med det här laget är spelarna, säger Pep Guardiola.

FAKTA

Antal år i klubbarna för startspelarna i gårdagens El Clásico:

BARCELONAS STARTELVA:

Victor Valdés 15

Carles Puyol 15

Gerard Piqué 9

Gabriel Milito 2

Maxwell 1

Sergi Busquets 5

Dani Alves 2

Xavi 19

Pedro 10

Seydou Keita 2

Lionel Messi 10

Totalt: 90 år

REAL MADRIDS STARTELVA:

Iker Casillas 20

Sergio Ramos 5

Raúl Albiol 1

Ezequiel Garay 2

Álvaro Arbeola 5

Fernando Gago 3

Xabi Alonso 1

Rafael van der Vaart 2

Marcelo 3

Higuaín 3

Cristiano Ronaldo 1

Totalt: 46 år

ARTIKELN HANDLAR OM