Skilda världar

Skadefritt i Barcelona – medan Real har anfallskris

bra form Barcelona har inte förlorat sedan den 11 september förra året. I dag möter Pedro Rodriguez och Dani Alves Deportivo la Coruña på bortaplan. ”Vi möter Deportivo i ett läge där det inte finns någon marginal att begå misstag”, säger Pep Guardiola inför matchen.
FOTBOLL

MADRID. Barcelona reser till La Coruña utan skador och med en tacksam cuplottning framför sig.

Real Madrid möter Villarreal efter säsongens andra förlust, med ett nytt tungt skadefall och anfallskris.

– Vi lider av begränsningar som det inte är någon mening med att dölja, säger José Mourinho när Spaniens tuffaste spelperiod drar i gång.

Ett blekt och reservbetonat Real Madrid förlorade torsdagens cupretur mot Levante med 0–2, men är vidare tack vare 8–0-krossen i första mötet. Värre för José Mourinho är att mittbacken Pepe drog på sig en lårskada och blir borta i en månad, samtidigt som de spanska topplagen går in i årets mest intensiva spelfas.

Tunt anfallsutbud

På mindre än två veckor ska man spela fem matcher i cupen och ligan och Real Madrid ska göra det med ett oroväckande tunt anfallsutbud.

Efter mer än en månads velande har läkare beslutat att Gonzalo Higuaín behöver opereras för diskbråck, och blir borta i ytterligare ett par månader.

I hans ställe har Karim Benzema det fortsatt motigt att leva upp till förväntningarna och vinna José Mourinhos förtroende och portugisen har i stället experimenterat med offensiva mittfältare på topp.

Real Madrid har handlat spelare för miljardbelopp de senaste två säsongerna, men står ändå utan renodlade anfallsalternativ på nummer nio-positionen.

– Januari blir en svår månad, vi får försöka göra det bästa men de begränsningar som vi har och som alla kan se att vi har, det är inget vi kan dölja, säger José Mourinho.

Real Madrid åkte dessutom på tuffast möjliga motstånd i spanska cupens kvartsfinal där man ställs mot lokalrivalen Atlético Madrid, där segraren får möta vinnaren av Villarreal och Sevilla i semifinal.

Har bättre stämning

I det katalanska lägret är stämningen desto högre. Efter den jämna uppgörelsen med Athletic Bilbao i spanska cupen, där man gick vidare på fler gjorda bortamål, får katalanerna möta andradivisionslaget Betis i cupens kvartsfinal.

Barcelona har öst in mål i ligan under vintern och möter i dag Deportivo la Coruña utan att ha förlorat sedan den 11 september förra året.

Laget går dessutom in i den krävande spelperioden i princip skadefritt,

efter att Pep Guardiola öppnar för att rotera i startelvan – någon han ofta kritiserats för att inte våga.

– Det går inte att spela nio raka matcher med samma lag. Vi möter Deportivo i ett läge där det inte finns någon marginal att begå misstag, säger Pep Guardiola på presskonferensen innan match.

ARTIKELN HANDLAR OM