Barcelona chockade i hemmapremiären

Nykomlingen Hercules slog regerande mästaren

Foto: afp
Gerard Pique däckades när han kolliderade med Hércules-målvakten Juan Calatayud och föll blodig.
FOTBOLL

BARCELONA. Ett Barcelona i gungning skulle visa klassen efter en stormig vecka.

Men nykomlingen Hércules chockade storklubben – inför deras egna fans på Nou Camp.

– Det är bara att hylla dem för det arbete de gör i dag, säger Barça-stjärnan Pedro till Sportbladet.

Det har varit en vecka där Zlatan Ibrahimovics sorti och hårda omdöme om Pep Guardiola har dominerat nyhetsflödet i Spanien. Inför helgens match gav Guardiola sin syn på saken, och tog på sig skulden över konflikten med den svenske anfallaren.

– Jag har gjort mitt bästa men jag lyckades inte få ur det bästa av honom. Kanske skulle jag gjort något annorlunda men en tränare kan inte heller ändra en spelares personlighet. Men det här är mitt misslyckande, sa Barça-tränaren i fredags.

I går var det dags för Barcelona att lägga bråket bakom sig och gå ut på Camp Nou i hemmapremiären och visa att man är ett starkare lag än någonsin.

För motståndet stod nykomlingen Hércules, som bara spelat i högstadivisionen en enda säsong sedan mitten på 80-talet.

Såg bortkomna ut

Men det som såg ut som ett enkelt dagsverke för hemmagiganterna började med en orolig inledning där passningarna inte hittade fram och där nyförvärven David Villa och Javier Mascherano stundtals såg rejält bortkomna ut.

Det slutade med 2–0 för Hércules och årets största spanska skräll var ett faktum.

– Det var en konstig match. Det är aldrig lätt att komma till Camp Nou, men de spelade sitt spel och vi kan bara gratulera dem, säger Pedro efter matchen.

Saknade ni ett visst mått av respekt för motståndet?

– Nej, vi har alltid respekt för alla lag, oavsett om det är Hércules eller Real Madrid vi möter. Det är bara att hylla dem för det arbete de gör i dag, säger Pedro.

Hércules nyförvärv Nelson Valdez, som gjorde stor succé för Paraguay i fotbolls-VM i somras, fick sista foten på en boll efter en knapp halvtimme och utökade ledningen i mitten av andra efter en snygg framspelning av Tiago Gomes.

”Vi saknade rytm”

David Trézéguet, klubbens stora nyförvärv för säsongen, var stolt över hur det lilla laget från Alicante lyckades hålla Barcelonas storstjärnor stången.

– Vi blockerade spelare som Piqué, Messi och Xavi på ett ganska exceptionellt sätt. Det var en värdig seger. Vi var hela tiden på rätt plats i försvaret och hade faktiskt flera lägen att göra ännu fler mål, säger Trézéguet.

Barcelonas tränare Pep Guardiola hade desto lättare att hålla sig för skratt på presskonferensen.

– Vi saknade rytm, intensitet och flöde i spelet i dag, säger Guardiola som inte ville skylla förlusten på landslagsuppehållet, då stora delar av Barcelonas trupp spelade bortamatch i Argentina:

– Landslagsuppehåll har alltid funnits med i bilden och det är inte därför vi förlorar matchen i dag, säger Guardiola.

ARTIKELN HANDLAR OM