Frändén: Mourinho har inte råd att visa sig mänsklig

FOTBOLL

BARCELONA. Ett doldisgäng från Pamplona stack en kniv djupt i la ligas svagaste punkt.

Real Madrids supportrar kan prata på om syndabockar i dag. De kan ropa på huvuden som ska rulla.

Det är ingen i Spanien som kommer att lyssna på dem.

Foto: Foto: AFP
Tappar i tabellen Real Madrid ligger nu sju poäng efter Barça och läget är minst sagt tufft för stjärnlaget.

I går var kvällen då la liga manifesterade sig själv lite tydligare.

Det handlade om två lag som lever i Barcelonas skugga, och som båda fällt ut hakan i år.

Espanyol sprang ut på sin hemmaplan med hjärtat i handen och lungorna på utsidan av tröjorna.

Fram tills Villarreal kom på besök i går hade de bara förlorat en ligamatch på hemmaplan under hela säsongen. Det var i hatmatchen mot Barcelona i höstas. Espanyol släppte in fem mål.

Real Madrid åkte till Pamplona med vind i seglen och med en vintervärvad Emmanuel Adebayor redo att släppas ut på grönbete.

Fram till mötet med Osasuna hade de bara förlorat en ligamatch under hela säsongen. Det var i hatmatchen mot Barcelona i höstas. Real Madrid släppte in fem mål.

I dag vaknar den spanska huvudstaden upp till en tabell som haltar en aning, men som inte ljuger. Sju poäng mellan Real Madrid och FC Barcelona är en absolut sanning som de vita får tugga i sig till frukost i dag och som de kommer att få fortsätta äta upp under hela våren.

Problemet för Real Madrids anhängare är att de inte har något kvar att skylla på.

Florentino Pérez gjorde allt han kunde under sin bombastiska comeback i klubben. Han köpte världens dyraste spelare i Cristiano Ronaldo och kryddade med några mångmiljonkompisar i Karim Benzema och Kaká. Det räckte för att ösa in mål och slå klubbens poängrekord i la liga. Men det räckte inte för att slå Barcelona.

I somras gjorde Real Madrids mecenat en framryckning på den enda positionen där klubben inte höll högprofilerad världsklass förra året. Han värvade tränaren som nästan slentrianmässigt brukar kallas världens bäste, en mytbildning som José Mourinho själv odlar så fort han får chansen.

Fick allt de pekade på

Han lät dessutom portugisen handplocka ihop ett gäng önskespelare att ta med.

Real Madrids supportrar var klassens mest bortskämda och övergödda barn. De hade fått precis allt de pekat på. Efter matchen mot Osasuna kan los blancos leta efter syndabockar, påpeka saker som fattas och ropa på huvuden som ska rulla.

Ingen kommer att lyssna på dem.

Att förlora två ligamatcher på sex månader är något alla andra lag kan tillåta sig. Men ska man utmana världens bästa kan man inte vara som de andra. Barcelona spelar fotboll på en annan planet just nu.

Real Madrid måste ta upp kampen från sin egen galax.

För att slå världens bästa fotbollslag kan man bara göra en sak; vara ännu bättre.

Att en enstaka plump i protokollet mitt under januarilunken får såna konsekvenser blottar också la ligas svagheter. Heter man Real Madrid och vill slå Barcelona finns inget utrymme för plumpar.

Det visste José Mourinho, han tackade ja till jobbet i alla fall, och gårdagens förlust är precis det tecken på mänsklighet som han inte hade råd att visa.

Får behålla sitt jobb hursomhelst

Sju poäng är ett nästintill ointagbart avstånd i en liga där 18 lag av 20 ibland tycks vara med för att fylla ut tabellen med namn.

Sju poäng är José Mourinhos kors att bära just nu.

Hans facit hittills i klubben är inget att skämmas för. Det är bara inte så speciellt som Spanien hade väntat sig. Han kommer få behålla sitt jobb hursomhelst.

De enorma investeringar Real Madrid gjort de senaste åren är paradoxalt nog precis det som räddar honom.

Att sparka den specielle skulle bara slå tillbaka på klubbens ledning själv. För om världens bäste tränare inte kan lyckas med världens dyraste spelartrupp, vem ska då göra det?

ARTIKELN HANDLAR OM