Zlatan var bara Barças reservval

Eto'o stoppade förstahandsvalet

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Zlatan Ibrahimovic.
FOTBOLL

Barcelona ville ha David Villa redan 2009 men Samuel Eto'o stoppade affären, avslöjar dåvarande presidenten Joan Laporta.

När Atlético Madrid nobbade budet på Diego Forlán blev lösningen istället Zlatan Ibrahimovic.

– Det fanns ingen annan lösning för att tillfredställa alla, säger Laporta till nyhetsbyrån EFE.

Efter bara ett år lämnade Zlatan Ibrahimovic Barcelona efter en dispyt med tränaren Pep Guardiola. Nu avslöjar presidenten som värvade Zlatan att svensken inte var klubbens huvudalternativ.

”Eto'o vägrade”

– Eto'o var på väg bort från klubben och Zlatan var en av spelarna som coachen och den tekniska ledningen ville ha. De gav mig tre namn: (David) Villa, Ibra och (Diego) Forlán, säger Joan Laporta.

Presidenten började ringa runt och kunde konstatera att Atlético Madrid vägrade sälja Forlán. Valencia krävde dessutom för mycket pengar för David Villa och när Samuel Eto'o vägra att ingå i affären som delbetalning återstod bara ett alternativ.

Villa bedrövad över affären

– Eto'o ville varken gå till Valencia eller Real Madrid. Det enda lag som såg möjligt ut och som han kände sig trygg med var Inter. Det fanns ingen annan lösning för att tillfredställa alla, säger Laporta.

Zlatan värvades men ersattes alltså efter en säsong av David Villa. Valencias-anfallare blev själv bedrövad när han 2009 hörde nyheten att Ibrahimovic skulle gå till Barcelona.

– När du ser att klubben gjort en så stor värvning som Ibrahimovic, som spelar på min position, och priset som Valencia krävde inte var lätt att betala... Jag tänkte att jag missat tåget. Men jag tänkte också att om jag gör ett bra år till i Valencia skulle, inte bara den klubben utan också andra lag, bli intresserade, säger Villa till spanska Sport.

ARTIKELN HANDLAR OM