Goitom inför mötet med Barça: Vi måste vinna

FOTBOLL

BARCELONA. Nedflyttningshotade Almería tar emot regerande mästarna ikväll. Då tänker Henok Goitom och hans lagkamrater göra som förra året och ta poäng av Barcelona.

– Som tabelläget ser ut behöver vi vinna matchen, säger Henok inför kvällens jättematch.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Henok Goitom.

Efter att ha tillbringat större delen av säsongsinledningen på bänken har Henok Goitom spelat Almerías två senaste matcher från start. Inför kvällens match mot Barcelona hoppas han vara tillbaka i startelvan.

– Jag har gjort mina två bästa matcher i Almería på slutet och har en position som jag gillar. Förut spelade jag mer som nummer nio, nu har jag kunnat gå ner och möta boll och mer ut på kanterna, säger Henok Goitom.

Och trots tabelläget – Almería ligger trea från slutet – går hemmalaget för seger, med vetskapen att man var ett av få lag som tog poäng på Barcelona förra året.

– Som tabellen ser ut behöver vi vinna. Men börjar Barcelona pressa sönder oss så kanske det känns bra med en poäng. Det beror på vad som händer under matchen, säger Henok, vars matchtröja blev en snackis i fotbollsspanien efter förra omgången av La Liga.

”Vill spela för Sverige”

Goitom dök upp till matchen mot Bilbao med efternamnet på tröjan skrivet på tigrinja, det officiella språket i Eritrea där hans familj kommer ifrån.

– Det var min kusin som kom med idén. Jag kollade med min gamla hemspråkslärare hemma i Sverige som hjälpte mig med stavningen. Sedan printade jag ut texten och gav till mannen som trycker tröjorna i klubben. Eritrea är ett litet land, de behöver all uppmärksamhet de kan få.

I veckan skrev den spanska tidningen Marca att Goitom överväger att spela för Eritreas landslag om Erik Hamrén inte hör av sig.

– Det var rejält överdrivet. Jag vill spela i svenska landslaget och har inte varit i kontakt med Eritreas president som det stod, säger Henok.

Ni ligger på artonde plats i tabellen, märker du av oro i klubben och i staden Almería?

– Nej, det är lite tidigt. Men det är bara Real Madrid och Barcelona som släppt in färre mål än oss. Vi dominerar de flesta matcher och har mycket bollinnehav, men vi har inte kunnat omvandla det till målchanser som vi kunnat sätta. När vi väl gör det så har vi ett så pass bra lag att vi inte ska behöva åka ut.Johanna Frändén

ARTIKELN HANDLAR OM