Dags för Examen, Mourinho

I morgon är det El Clásico – här är historien om demontränaren Mourinho och det ständiga psykkriget mot Guardiola

1 av 4
FOTBOLL

BARCELONA. Fotbollsvärldens största retsticka har ägnat ett halvår åt att störa Barcelona.

Han har pratat domarfördelar, katalansk patriotism och oförtjänt tur med lottningen i Champions League.

I morgon är det examensdags för José Mourinho. Det är då han får svaret på om hans psykkrig kan sänka Pep Guardiolas manskap och ge Real Madrid den första Clásico-segern på två och ett halvt år.

– För oss är det en dröm, men för Barcelona är det en besatthet. När jag jobbade här 1997 spelade Barcelona cupfinal mot Betis på Santiago Bernabéu. Då förstod jag hur viktigt det var för klubben att vinna där, att få vaja den katalanska flaggan på Santiago Bernabéu. När jag säger att Barcelona är besatta av att gå till final gör jag det av egen erfarenhet. Det handlar om att de är anti-Madrid.

Orden är José Mourinhos och kommer ifrån podiet i pressrummet på Camp Nou den 27 april i år, dagen innan hans Inter slår ut Barcelona i semifinalen i Champions League.

Journalisterna i den packade pressalen drar kollektivt efter andan. Merparten är katalaner från Barcelonas tidningar och radiostationer och uppvuxna med att känna det Mourinho pratar om, men medvetna om att det är tabu att säga det rakt ut.

Provokationen ser ut som ett av portugisens vanliga utspel för att sätta motståndaren i obalans inför matchen, men i efterhand blir det allt tydligare att José Mourinho tänkte längre än så.

Han visste redan att han skulle ta över Real Madrid under sommaren och hans psykologiska krigföring mot den blivande ärkerivalen Barcelona hade just börjat.

Provocerande stil

När Champions League-lottningen i augusti ger katalanerna sällskap av FC Köpenhamn, Rubin Kazan och Panathinaikos medan Real Madrid får Ajax, Milan och Auxerre i sin grupp är det dags igen.

– Vissa lag har hamnat i grupper som liknar Europa League och andra Champions League, är Real Madrid-tränarens kommentar när lottningen är klar.

Under hösten har de mer eller mindre förfinade påhoppen på rivalen kommit i strid ström.

– Det finns lag som ger bort segrar till Barcelona i present, kommenterar José Mourinho det faktum att Sporting Gijòns tränare Manuel Preciado, på grund av tufft spelschema, bänkade ett par av sina ordinarie startspelare i bortamatchen på Camp Nou.

När nyförvärvet David Villa haft tre stolpskott på kort tid i sin nya klubb slår portugisen lite lagom luddigt fast att ”vissa lag lägger väldigt mycket pengar på spelare som inte gör några mål för dem”.

Fört krig mot Barcelona

Sedan José Mourinho officiellt tog över tänarrollen i Madridklubben har han fört ett lågintensivt, men ständigt pågående, verbalt krig mot Barcelona. Ofta genom att plocka upp högst tillfälliga tendenser i la liga-spelet och dra slutsatsen att Barcelona får fördelar och Real Madrid missgynnas.

Det ”Mou” ägnat sig åt fram till el Clásico är inga nyheter.

Tar martyrroll

Portugisens mest beprövade metod för att tagga sina spelare och skapa en grupp av tjugo världsstjärnor är att odla myten om att resten av världen är emot dem.

Mourinho själv tar gärna på sig rollen som martyr som hittar konspirationer med närmast förföljelsemaniska inslag.

Tvingas Barcelonas motståndare till röda kort för att hindra katalanernas framfart är det domarna som är på Barças sida.

Vilar bottenlagens tränare en ordinarie anfallare i bortamatchen på Camp Nou är det, enligt Mourinhos retorik, i slutändan Real Madrid man vill åt.

Och dras FC Köpenhamn och Rubin Kazan i samma grupp som Barcelona ur Champions League-tombolan är det fru Fortuna som ställer sig på Barças sida.

Att portugisen gärna ger sig på sina kollegor är inte heller någon nyhet, det vet tränarskrået i Premier League och i Serie A alltför väl. Ändå har José Mourinho redan lyckats reta upp en handfull tränare i La Liga – bara genom att vara José Mourinho.

Det är bara en person som hittills vägrat gå i hans fälla i år. Han har varit under ständig attack i höst och han heter Pep Guardiola.

Efter att Barcelonas tränare visat sig tydligt störd av Mourinhos utspel inför semifinalen mot Inter i Champions League i våras har Guardiola lagt om sin taktik.

Vid varje ansats till provokation har Pep behållit lugnet, och med ett leende levererat svar i stil med att ”var och en har rätt till sin åsikt” eller ”det får stå för honom”.

”Han gillar att prata mycket”

– Real Madrid har en tränare som gillar att prata mycket, men vi bryr oss inte om vad som sägs från Madrid, sa Barçamittfältaren Sergio Busquets i veckan inför morgondagens superdrabbning på Camp Nou.

José Mourinho kontrade med att konstatera att Barcelona vunnit en massa titlar de senaste åren, men missat den som han själv snodde rakt framför näsan på dem.

– De har aldrig vunnit en Champions League-final på Bernabéustadion.

I eftermiddag håller José Mourinho spansk fotbolls mest efterlängtade presskonferens för säsongen på Real Madrids träningsanläggning Valdebebas.

Det blir en sista chans att ta psykologiska poäng på Barcelona.

I morgon får han förlita sig på att hans spelare gör resten av jobbet på gräset på Camp Nou.

ARTIKELN HANDLAR OM