”Vi vet hur man stoppar Messi”

Förre Assyriskatränaren José Morais är Mourinhos högra hand – här berättar han om sitt första El Clásico

FOTBOLL

Trots fyra raka Barcelonasegrar i El Clásico vet Real Madrid hur Barça ska besegras i kväll.

Taktiken har lagts upp av José Mourinhos högra hand, förre Assyriskatränaren José Morais.

– Vi stoppade Messi med Inter i våras så vi vet hur man gör, säger han.

Sportbladet har fått en exklusiv intervju med Morais, som öppnar för en återkomst till allsvenskan.

Foto: REUTERS
Radarpar José Morais, till höger, var tränare i Assyriska 2005, men nu har han jobbat upp sig. I dag är han assisterande tränare åt Mourinho.

När José Morais presenterades som allsvenska nykomlingen Assyriska tränare i början av 2005 var det många som ryckte på axlarna.

I förbifarten nämndes det att Morais, som kom från ett lag i portugisiska andradivisionen, tidigare hade assisterat José Mourinho i Benfica.

Assyriska åkte ur allsvenskan och Morais försvann – för att ett par år senare återförenas med Mourinho i Inter och numera är Morais assisterande tränare i Real Madrid.

I kväll är det den 45-årige portugisen som försett sin betydligt mer kände landsman med detaljerad information om motståndarlaget.

– Det har varit mitt ansvar efter mötet med Ajax att tänka på Barcelona 24 timmar om dygnet fram till matchen. Jag ska se till att Mourinho får rätt information, säger José Morais till Sportbladet.

Vad avgör El Clásico?

– I sådana här matcher handlar det om koncentration och inte göra några misstag. Både hos oss och i Barcelona finns några av världens bästa spelare, som på egen hand kan avgöra.

Hur ska Real Madrid stoppa Lionel Messi?

– Jag kan inte gå in på några detaljer. Men vi gjorde det i våras med Inter. Jag skulle tro att vi försöker på ett liknande sätt den här gången.

Messi åstadkom ingenting

Då matchade José Mourinho ett på pappret offensivt Inter, men som spelade defensivt disciplinerat och samlat.

Messi tvingades möta bollen felvänd och åstadkom i stort sett ingenting.

– Förhoppningsvis har vi spelare som klarar av att spela på samma sätt i Real Madrid som vi gjorde med Inter, säger Morais.

Det är ständigt uppståndelse kring din chef. Nu senast efter det som hände med Xabi Alonso och Sergio Ramos (som fick sig avsiktligt utvisade mot Ajax i Champions League). Hur ser du på det?

– Jag tycker inte spelarna gjorde något respektlöst. Man kan inte straffa spelare eller ett lag när vi följer reglerna. Champions Leagues regler måste vara samma för alla. Det blir en väldigt märklig diskussion.

Morais ser fram mot kvällens match, men tycker det är trist att Zlatan Ibrahimovic inte finns i motståndarlaget.

– Det är tråkigt att Zlatan inte lyckades i Barcelona och att han inte fick mer tid på sig att lyckas. Han har sådana enorma kvaliteter.

Hur mycket följer du svensk fotboll?

– Jag hänger med bra hur det går i allsvenskan och superettan. Jag har hjälpt Malmö en del och det känns oerhört roligt att Roland Nilsson och Pep Clotet Ruiz fick leda Malmö FF till SM-guldet.

Vad tror du Clotet Ruiz betytt?

– Det är viktigt för svensk fotboll att få in nya influenser. Även om varken Mourinho eller jag tror på enbart ett possesion-spel (stort bollinnehav) så är det en kontrast mot det direkta spel, ofta med långa bollar, som dominerade när jag var i Sverige.

– Med Roland Nilssons status och de rätta spelarna var det lättare för Clotet Ruiz att få gehör för sina idéer.

Och så var det inte för dig?

– Nej, jag hamnade i allsvenskan fem år för tidigt och jag hade inte den statusen som jag har i dag. Jag var helt okänd. Nu skulle jag nog kunna ändra mer och spelarna skulle acceptera mig på ett annat sätt.

– Det var svårt för mig att ändra på något som var så djupt rotat i det svenska sättet att spela fotboll, till och med i Assyriska. Det dröjde inte länge förrän jag lärde mig vad som gällde när vi skulle jaga mål. Då stod jag också vid sidlinjen och skrek ”Upp med laget!”, säger José Morais på svenska med ett skratt.

Kan återvända

Han är gift med en svenska, Zandra Haraldsson, och paret blev nyligen föräldrar till Sofie, tre månader.

– Hon är född i Madrid, men är en svensk tjej och vi betraktar Sverige som hemma.

Skulle du kunna tänka dig att återvända till allsvenskan?

– Ja, nu känner jag att jag har en helt annan bas att stå på. Jag har ett fyraårskontrakt med Real Madrid och ett vänskapsband med Mourinho där vi tillsammans äter, lever och andas fotboll varje dag på ett fantastiskt sätt.

– Men i den här branschen vet man aldrig vad som händer. Det finns många svenska lag – Malmö, AIK, Djurgården, IFK Göteborg, Elfsborg – där man under en tre-fyraårsperiod med rätt ambitioner skulle kunna åstadkomma mycket, både i allsvenskan och internationellt, säger José Morais.

ARTIKELN HANDLAR OM