Så hyllas Barça –runt om i världen

"El Smachico", "El Trashico" – "El Kickassico"

FOTBOLL

BARCELONA/STOCKHOLM. Dagen efter el Clásico tävlar tidningar och skribenter runt om i världen i att överträffa varandra i hyllningar av FC Barcelona och José Mourinho behöver inte köpa några tidningar i dag.

”En blåröd orgasm” skriver Madridtidningen AS efter 5–0 till Barcelona på Camp Nou.

Mest krut lägger förstås tidningsmakarna i Spanien, där uppladdningen inför el Clásico har pågått i veckor, ner på att beskriva gårdagskvällens kross på Camp Nou.

Och för en gångs skull är både de Barcelona- och Madridbaserade tidningarna överens och helt eniga i sin beskrivning av matchen.

”MOUchísimo Barça” – ”massor med Barça” skriver Madridtidningen Marca, som rubrik med en tydlig hänvisning till Real Madids tränare José Mourinho.

Jämförs med orgasm

”Detta Barça är en maskin” skriver Marca och får medhåll av Madridkonkurrenten AS som menar att gårdagen bjöd på ”en blåröd orgasm”, samma ordval som de båda Barcelonabaserade tidningarna Sport och Mundo Deportivo använder i sina rubriker dagen efter match.

”Orgasm team” skriver Mundo Deportivo och konstaterar att matchen var ett ”mästerverk på Camp Nou”.

5–0-resultatet kallas i Spanien ”una manita” – en hand, både på grund av antalet mål och att Barcelona tog sin femte raka seger mot Real Madrid, och i dag uppmanar tidningen Sport sina läsare att ändra sina profilbilder på sociala nätverk som Facebook och Twitter till en bild på en öppen hand.

Om vi tittar utanför Spanien så hittar vi samma slags hyllningar till gårdagens Barcelona som också beskrivs som det bästa laget någonsin.

”Barcelona är från en annan planet. Ouppnåeliga”, skriver ansedda France Football.

I Holland vinklar en av landets största tidningar, Telegraaf, på Pep Guardiolas hälsning till holländaren Johan Cruyff som ses som en ikon i Barcelona efter sin tid som både spelare och tränare i klubben.

”Guardiola dankt Cruijff”, skriver tidningen.

Konkurrerande tidningen Algemeen Dagblad skriver att ”skillnaden mellan Barcelona och den rikaste klubben i världen var skrämmande emellanåt”.

”Bitter natt för Özil och Khedira”

I Tyskland går stora BILD på det tyska spåret och skriver om att ”det var en bitter natt för Mesut Özil och Sami Khedira”.

I samband med John Ashdowns liveblogg på The Guardians nätupplaga i går kväll fick tidningens läsare komma med förslag på ett namnbyte på El Clásico.

Vad tycker ni om ”El Smachico”, ”El Trashico” och ”El Kickassico”?

I vårt grannland Norge sticker VG:s krönikör Truls Daehli ut hakan och skriver att han precis sett världens bästa fotbollslag spela match.

”Det innebär en risk att påstå att man precis har sett tidernas bästa fotbollslag spela match, för fotbollshistorien är lång och matcherna många. Men jag ser ingen som helst anledning att hålla tillbaka”.

ARTIKELN HANDLAR OM