Spanien rasar efter EM-kval-matchen

”Det är oacceptabelt”

Foto: AP
FOTBOLL

BARCELONA. Tre poäng och fotbolls-EM runt hörnet.

Men efter matchen mot Litauen rasar de spanska landslagsspelarna – mot planen.

– Det är oacceptabelt att vi tillåts spela på sånt underlag, säger Iker Casillas.

Redan på förhand var farhågorna många och så sent som i måndags, dagen innan match, skickade Uefa en delegation för att titta på planen på Darius och Girenas-stadion i Kaunas i Litauen, för att reda ut om den var spelbar eller inte.

Men trots att gräsmatten mest påminde om ett grustag gav Uefa grönt ljus.

Spanien vann matchen med 3–1 efter mål av Xavi, Juan Mata samt ett litauiskt självmål, men efterspelet handlade mer om planen.

– Det är oacceptabelt att vi tillåts spela på sånt underlag. Jag hade aldrig sett något liknande i mitt liv. Herrarna på Uefa borde göra mer än att sitta ner på sina kontor och fundera på färgen på strumporna, säger Iker Casillas efter matchen.

”En stor risk”

I första hand handlar de spanska spelarnas ilska om skaderisken.

– Som spelare är det en stor risk, det gäller för båda lagen. Det här är en stor turnering och den här typen av planer borde inte få finnas, säger Casillas enligt Marca.

– Det var en svår match eftersom det nästan var omöjligt att få tag på bollen. Det är bra gjort av oss att komma tillbaka från oavgjort, 1–1, och vi lämnar nu med tre poäng, nästan kvalificerade för EM och utan skador, säger gårdagens startman Javi Martínez.

Spanien har vunnit alla sina matcher hittills i kvalet och tronar högst upp i Grupp I på 15 poäng före Tjeckiens nio.