La Liga-strejken avblåst

Domstol: Strider mot lagen

FOTBOLL

BARCELONA. Den hotande fotbollsstrejken i Spanien är avblåst.

På onsdagen bestämde en domstol att förslaget att ställa in helgens omgång strider mot lagen.

– En strejk skulle vara olycklig för klubbarna och supportrarna, säger de sex "rebellklubbarna" i ett utlåtande.

Under den gångna veckan har företrädare för La Liga-klubbarna och spanska politiker legat i tuffa förhandlingar för att slippa en strejk som skulle starta till helgen och skjuta upp hela seriespelet med upp till tre veckor.

De spanska klubbarna, med undantag för Sevilla, Villarreal, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Espanyol och Zaragoza, ville riva upp det tv-avtal från 1997 som bestämmer att minst en ligamatch i veckan ska sändas på gratis tv i landet, vilket innebär att ligan tappar tänkbara inkomster som betalkanalerna annars bidrar med för att få visa ligafotboll.

Spelas som planerat

De sex "rebellklubbarna" som ställt sig utanför kravet tog i stället saken till domstol och på onsdagen avgjorde rätten i Madrid att strejken skulle vara olaglig och att ligan ska spelas som planerat i helgen.

– En strejk skulle vara olycklig och dålig för serien, klubbarnas intresse, supportrarna och, inte minst, olaglig, säger de sex klubbarna i ett utlåtande.

På lördag möter tabelltvåan Real Madrid Sporting Gijón klockan 18 och Barcelona, fem poäng före Real, möter Villarreal klockan 22 samma kväll.