”Kunde ha sparkat ut dem ur klubben”

Pep: Var inte bra och vann ingenting´

Foto: AP
FOTBOLL

Xavi och Andres Iniesta riskerades att sparkas av Barcelona som ungdomsspelare.

Det avslöjar managern Pep Guardiola och tar samtidigt död på myten att dagens världsstjärnor var några supertalanger.

– När de var tolv och 14 år i ungdomslaget vann de ingenting, säger Guardiola till The Telegraph.

Barcelona är framme i ytterligare en Champions League-final och har i praktiken redan säkrat ligasegern i Spanien. De har gjort det med egna talanger från klubbens akademi som nu hyllas som världens kanske bästa.

Men nu tar managern Pepe Guardiola själv död på myten att dagens stjärnspelare hela tiden varit supertalanger. 40-åringen dömer istället ut dagens stjärnor som ungdomsspelare.

”Vann inte en titel på sex år”

– När de var tolv och 14 år i ungdomslaget vann de ingenting. Under sex år vann de inte en titel och de kunde ha blivit utsparkade ur klubben. Men vi hade tålamod. Vi trodde att hemmafostrade talanger var viktigt och vi tog styrka från Real Madrid som på 1980-talet vann så mycket med lokala spelare. Så vi väntade, säger Guardiola.

Åtta av Barcelonas spelare vid finalsegern i Champions League 2009, mot Manchester United, var fostrade i klubben. Leo Messi, Andres Iniesta, Xavi, Sergio Busquets, Gerard Pique, Carles Puyol, Victor Valdes och inhopparen Pedro. Men det har inte alltid varit framgångar för spelarna.

”Förlorade mer än de vann”

– Spelare som Xavi och Iniesta var inte så bra som ungdomsspelare men utvecklades. Vid 18 och 19 hade de förlorat fler matcher än de vunnit. Men titta nu, ett vackert lag. Det hårda arbetet av så många människor lönade sig. Frukten av vårt arbete ser ni framför er, säger Guardiola.

– De har gått från noll till en stor succé och jag är tacksam för de här spelarna. Det är inte lätt att vinna så mycket och stanna hängiven till varje turnering. Det är ett privilegium för mig att vara deras coach.

ARTIKELN HANDLAR OM