Klart: Messi spelar i kväll

Barcelona och United ställer upp med stjärnspäckade lag på Ullevi

FOTBOLL

Näst sista träningsmatchen inför ligastarten.

Då ställer Barcelona och Manchester United stjärntäta startelvor på Ullevis gräsmatta.

En sak är helt säker: den störste av alla, Lionel Messi kommer att få speltid – annars får Barcelona böta.

Enligt spanska medier handlar det om att Messi ska spela 60 till 90 minuter, alltså hela matchen i bästa fall för de svenska fansen. En del i spelet bakom kulisserna inför träningsmatchen är att transportföretaget DHL – som sponsrar Manchester United och deras försäsongsturné – betalar omkring 15 miljoner kronor för att få Barcelona som motståndare. Om Messi inte spelar alls, då minskar Barcas ersättning med ett par tre hundratusen kronor, enligt Sportbladets uppgifter.

Men det handlar förstås inte bara om pengar, matchen är nya tränaren Tito Vilanovas näst sista möjlighet att spela ihop en premiärelva. På lördag väntar genrep mot FC Dinamo Bucuresti, sedan försvinner spelarna iväg på landslagsuppdrag och Vilanova har de inte i träning igen förrän nästa fredag, två dagar från ligastarten mot Real Sociedad.

Grönt ljus för Villa

Förutom ett fåtal spelare som saknas – Thiago, Abidal och Cuenca – är det första gången under försäsongen Barcelona reser med bästa truppen, både nyförvärvet Jordi Alba och David Villa är med bland spelarna som landar i Göteborg 12.10 i dag. Alba gjorde sin första träning i går och Villa har fått grönt ljus av läkarna efter benbrottet men lär bara göra ett kortare inhopp i kväll. I övrigt idel kända namn i den förväntade startelvan som Piqué, Busquets, Xavi och Iniesta.

I spansk media rapporteras om hur Tito Vilanova fortsätter att utveckla Barcelonas offensiva spel, att laget ska växla mellan 4-3-3 och 3-4-3 där mittbacken Piqué och defensiva mittfältaren Busquets ska delta högre upp i planen under anfallen och där Alba ska forsa fram till vänster på samma sätt som som Dani Alves länge gjort till höger.

– De ska driva motståndarna till vansinne i år, som en spansk journalist uttrycker det.

Återstår att se om det lyckas redan mot Manchester United på Ullevi i kväll.

FAKTA

LAGDEL FÖR LAGDEL – SÅ BRA ÄR BARCELONA*

Målvakter:

Valdés har minskat misstagen som kännetecknade honom från förr och är nu en säker sista utpost och ses som en av världens bästa målvakter. Pinto är en duktig reservkeeper som besitter stor rutin och gör ett bra jobb när han får chansen.

Försvarare:

Att ha Piqué, Puyol & Mascherano att välja mellan som mittbackar är ett lyxproblem av rang. Dani Alves anses som en av världens bästa högerbackar och Jordi Alba gör att backlinjen blir ännu mer komplett. Montoya och Adriano täcker upp bra.

Mittfältare:

Xavi, Iniesta och Busquets bildar världens bästa mittfält och ersättarna är av världsklass även dem. Spelare som Fábregas och Thiago hade varit givna i nästan vilket lag som helst, men ses mer som ersättare här. Världsklass rakt igenom.

Anfallare:

Det hade egentligen räckt med enbart Messi för att nå högsta betyget. Att spelare som Alexis Sánchez, David ­Villa och Pedro finns därtill stärker bara ytterligare. Cuenca och Tello gjorde bra ifrån sig i fjol och är spelare för framtiden.

Tränare:

Vilanova har varit assisterande tränare till Guardiola sedan han tog 2007. Han har själv ingen tidigare erfarenhet av att vara förstetränare.

LAGDEL FÖR LAGDEL – SÅ BRA ÄR MAN UNITED:

Målvakter:

David de Gea visade under våren varför United satsade på honom. Såg ut att över en natt ha gjort sig av med all osäkerhet och tabbar och var i stället en blivande världsmålvakt. Lindegaard är ­också en riktigt bra reservmålvakt.

Försvarare:

Landslagsklass över hela linjen. Kan Ferdinand och Vidic hålla sig skadefria har United ett mittbackspar i absolut toppklass.

Mittfältare:

Tufft om varje plats. Kan Scholes och Giggs hålla Cleverley och Kagawa från startelvan? Young, Nani och Valencia slåss om två kanterna.

Anfallare:

Jagar van Persie, vilket skulle göra anfallet komplett. Rooney är i världsklass, men för övriga gick det lite tyngre i fjol. Skulle behöva någon som gör åtminstone 15 mål jämte Rooney. Blir det Chicarito eller Welbeck som tar platsen på topp?

Tränare:

Sir Alex Fergusons meriter får inte plats i textrutan. Har blivit ­utsedd till årets manager i Premier League tio gånger.

* FOTNOT – Betygsättningen har gjorts av Sportbladets Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM