Dopningsläkare skröt om jobb med Barça

”Det cyklisterna tar är ingenting jämfört med fotbollsspelarna”

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Dr Luis García del Moral var läkaren som hjälpte Lance Armstrong att dopad vinna sju raka Tour de France.

På sin hemsida skryter läkaren om sitt samarbete med fotbollsklubbarna FC Barcelona och Valencia.

– Det ni tar är ingenting jämfört med fotbollsspelarna, påstår Armstrongs lagkamrat Tyler Hamilton att del Moral sagt.

I veckan anslöt ytterligare en tidigare cyklist till uppgiftslämnarna om att spanske läkaren Dr Luis García del Moral varit en av huvudmännen i dopningsskandalen som skakar cykelsporten. Norrmannen Steffen Kjærgaard, numera avgående sportchef för norska cykelandslaget, berättade på en presskonferens att det var del Moral som hjälpte honom att dopa sig under tiden som cyklist för US Postal, skriver VG.

Valt att inte överklaga

Läkaren är numera avstängd på livstid för sin inblandning i dopningsskandalen kring US Postal och har, likt superstjärnan Lance Armstrong, valt att inte överklaga straffet. Men del Morals karriär som läkare fortsätter.

Så sent som i början av oktober kunde man fortfarande läsa som spanjorens meriter på del Morals officiella hemsida, skriver brittiska Telegraph. Där stod då bland annat att den Valencia-baserade läkaren varit medicinsk rådgivare åt fotbollsklubbarna FC Barcelona och Valencia.

Barcelona förnekar, enligt Telegraph, att del Moral någonsin funnits på klubbens lönelista men kan enligt tidningen inte garantera att läkaren inte kopplats in vid enstaka fall av klubbens egna medicinska team eller anlitats av enskilda spelare. Enligt The Telegraph ska säsongen i fråga ha varit 2003-04.

”Jobbat för att dölja regelbrott”

Lance Armstrongs tidigare lagkamrat Tyler Hamilton har själv erkänt dopningsmissbruk med hjälp av del Moral i sin bok.

– Det ni tar är ingenting jämfört med fotbollsspelarna, påstår Hamilton i boken att del Moral sagt till honom, skriver VG.

USA:s antidopningsbyrå USADA skriver i sin dom mot del Moral att läkaren hjälpt cyklister att injicera förbjudna medel, försett dem med verktyg för bloddopning och mänskliga tillväxthormoner. Spanjoren ska även ha skrivit ut medel för att dölja dopning och kortison till fullt friska cyklister.

– Cyklister och andra vittnen berättar också att Del Moral jobbade aktivt för att dölja regelbrott av honom och andra från 1999 fram tills i dag, skriver USADA.

Som Sportbladet tidigare berättat om utreds även Dr Luis García del Morals samröre med flera meriterade tennisspelare.