Räddar krisklubben – med världens rikaste

Nästan sex gånger så rik som Abramovitj – nu har han köpt klubben

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Klassiska Real Oviedo är räddat från konkurs.

Efter att stjärnorna Juan Mata, Santi Cazorla och Michu gått in med bidrag kom den stora hjälpen från Mexiko.

Världens rikaste man Carlos Slim har nu köpt klubben med La Liga som första målsättning.

Real Oviedo, i dag i spanska tredjedivisionen, behövde samla in motsvarande 17,2 miljoner kronor innan den 17 november för att överleva. Tusentals personer i över 60 länder svarade på nödropet och köpte aktier för motsvarande 105 kronor per andel till ett totalt värde av 13,5 miljoner kronor, skriver Marca.

Mata och Cazorla bidrog med 12,6 miljoner

Gamla Oviedo-spelarna Juan Mata (Chelsea) och Santi Cazorla (Arsenal) svarade även de på nödropet genom att gå in med 6,3 miljoner kronor var för att betala av en gammal skuld klubben haft.

– Jag, Mata och Cazorla har alla köpt aktier, men det vore fel av mig att säga för hur mycket. Vi vill bara försöka hjälpa till att rädda klubben vi alla spelat för, sa Swanseas Michu nyligen.

Efter att ha sett det stora engagemanget fans och fotbollsälskare över hela världen visade för Real Oviedo attraherades också affärsmannen Carlos Slim av projektet. Mexikanen har nu investerat motsvarande 18 miljoner kronor och därmed tagit kontroll över klubben.

Enligt Forbes är 72-åringen världens rikaste man efter att ha gjort sig en förmögenhet i bland annat telekom-branschen. Slims tillgångar uppskattas till motsvarande 469 miljarder svenska kronor, att jämföra med Chelsea-ägaren Roman Abramovitjs 82 miljarder. Mexikanen är alltså nästan sex gånger så rik som ryssen som ritade om fotbollskartan i Europa när hans tunga investeringar hjälpte Chelsea till Champions League-titeln.

”Spännande att hänga på”

– Vi har följt rörelsen för att rädda Oviedo, vilken jag skulle beskriva som global, och tyckte att det vore spännande att hänga på, säger Arturo Elias Ayub, strategisk chef på Slims Carso och Telmex groups, enligt AP.

Det är ännu oklart om Slim tänker investera ytterligare i klubben. I första skedet har i alla fall Oviedos president och tränare fått beskedet att de sitter säkert men ambitionen är att ta klubben tillbaka till La Liga.

– Den här utmaningen är en rent sportslig investering som ska gynna klubben och dess fans. Investeringen ska hjälpa Oviedos spelare att nå sina mål och klubben att ta sig tillbaka till den division som motsvarar dess historia, skriver klubben i ett uttalande.