Barça kan lämna ligan & stjärnor landslaget

På söndag väntas första steget tas

FOTBOLL

Regerande världsmästaren Spaniens plats på fotbollstronen är hotad inifrån.

På söndag ska katalanerna rösta om kampen för självständighet från Spanien ska inledas på allvar.

Området är en av flera regioner i Europa som slåss för självstyre – en kamp som för evigt kan rita om den europeiska fotbollskartan.

På Kataloniens nationaldag den 11 september gick 1,5 miljoner människor ut på gatorna och krävde självständighet. Regionens president Artur Mas reste efter folkets manifestation till Madrid för att diskutera den skattepakt som provocerat katalanerna.

Men premiärministern Mariano Rajoy vägrade att omförhandla de 16 miljarder euro som varje år transfereras från Katalonien till regeringen i Madrid för att sedan omfördelas till fattigare regioner. Efter det beskedet fick Mas nog och utlyste söndagens nyval, som enligt TT i praktiken blir en folkomröstning huruvida processen om självständighet för regionen ska inledas på allvar.

”Katalonien har bestämt sig”

– På söndag kan vi skicka ett historiskt budskap till världen: Katalonien har bestämt för sig att självt ta ansvar för sin framtid, säger Mas.

Mas krav är att den spanska centralregeringen ska godkänna att regionen röstar om sin egen självständighet. Vägrar de det är planen att ”på annat sätt konsultera” katalanerna inom fyra år med frågan om de vill bli självständigt. Något som enligt undersökningar en majoritet också vill.

Om Katalonien blir självständigt skulle det få stora konsekvenser även för det spanska fotbollslandslaget och den spanska fotbollen i stort. Området har redan ett landslag, men är inte fullvärdiga medlemmar i varken Uefa eller Fifa. Skulle de bli det kan spelare som Xavi, Cesc Fabregas, Gerard Pique och Sergio Busquets lämna Spanien för Katalonien.

Enligt Dagens Nyheter är det inte heller självklart att klubblaget FC Barcelona skulle bli kvar i La Liga. Klubben har uttryckt en önskan att spela kvar men kan, om Madrid sätter stopp för det, enligt DN i annat fall söka sig till franska Ligue 1 som uppges ligga närmast till hands. Andra alternativ är italienska Serie A och engelska Premier League.

Även Italien och Belgien hotas

Men det är inte bara katalanerna som slåss för självständighet. I svallvågorna av Skottlands framgångar, som förmått centralregeringen i Storbritannien att tillåta att området röstar om självstyre, vill flera regioner i Europa gå samma väg.

I Spanien har röster för självständighet även höjts i Baskien. Det skulle innebära att spelare som Mikel Arteta, Xabi Alonso och Fernando Llorente försvinner från spansk fotboll.

Även i Italien pågår en kamp där Padanien, med 33 miljoner invånare, slåss för att bli en mer självständig region och i Belgien är det i Flandern, med 6,2 miljoner invånare, som det diskuteras.

– Det är inget nytt fenomen med områden som vill ha autonomi. På 1970-talet och 1980-talet bildades regionala partier som ville ha ökat självstyre inom ramen för EU. Sedan kom euron och vindarna blåste åt annat håll. Nu aktualiseras frågan av den ekonomiska krisen, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, till Dagens Nyheter.

FAKTA

Fakta: Katalonien

Cirka 7,5 miljoner invånare (fler än tolv EU-länder). Den näst folkrikaste av Spaniens 17 autonoma regioner (efter Andalusien).

Huvudstad Barcelona, Spaniens största stad efter Madrid.

Språk: katalanska och spanska. Katalanska undervisas i grund- och gymnasieskolan. Stora helkatalanska medier finns.

Jämfört med Spanien: 6 procent av ytan, 16 procent av befolkningen, 19 procent av bruttonationalprodukten, 23 procent av industriproduktionen, 29 procent av exporten (enligt tidningen The Guardian).

Stor turist- och industrisektor.

(TT)

Bakgrund: Varierande autonomi

Katalanernas strävan efter självständighet har långa anor. Ett viktigt årtal är 1714 då Katalonien förlorade sitt självstyre i det spanska tronföljdskriget.

Efter Francodiktaturen fick Katalonien långtgående autonomi i slutet av 70-talet och Generalitat de Catalunya, som består av parlament, president och regering, återinfördes. Under 80- och 90-talen var självständighet ingen hetare stridsfråga. Men på senare år har stämningen svängt.

Katalanerna röstade 2006 fram nya statuter för Katalonien. Högerpartiet PP överklagade till författningsdomstolen som 2010 slog fast att det inte är lagligt för Katalonien att kalla sig nation i statuterna. Även andra punkter underkändes. Beskedet från överheten i Madrid väckte ett missnöje som legat och puttrat. Nu har de hårda kraven på ett eget land utlösts av den ekonomiska krisen.

(TT)

Stjärnorna som kan lämna Spanien:

Katalonien:

Carles Puyol

Joan Capdevilla

Xavi

Fernando Navarro

Victor Valdés

Gerard Pique

Cesc Fabregas

Jordi Alba

Sergio Busquets

Bojan Krkic

Baskien:

Gorka Iraizoz

Javi Martinez

Inigo Martinez

César Azpilicueta

Xabi Alonso

Ander Herrera

Mikel Arteta

Xabi Prieto

Iker Muniain

Fernando Llorente

ARTIKELN HANDLAR OM