Bekräftar: Barça kan gå till franska ligan

Barcelonas borgmästare bekräftar möjligheten

FOTBOLL

Om Katalonien röstar för självständighet och får igenom begäran skapas ingen egen fotbollsliga.

Barcelonas borgmästare Xabier Trias bekräftar nu att Barça istället kommer att stanna i La Liga – eller flytta till franska Ligue 1.

– Vi hade blivit tvungna att ansluta till en annan liga, säger 66-åringen till nyhetsbyrån AFP.

Som Sportbladet berättat ska Katalonien på söndagen hålla nyval, i praktiken en folkomröstning huruvida processen om självständighet för regionen ska inledas på allvar. Stödet för en självständighet är enligt undersökningar stor i regionen och valet kan även få påverkan på fotbollen.

”Kan fortsätta i den franska ligan”

Utöver att det suveräna spanska fotbollslandslaget kan splittras påverkas eventuellt även klubblaget FC Barcelona – om folket röstar för och centralregeringen godkänner begäran. Stadens borgmästare Xabier Trias avfärdar nu möjligheten att klubben spelar i en ny regional liga.

– Vi har ingen möjlighet att skapa en egen konkurrenskraftig liga för Katalonien eftersom befolkningen bara är strax över sju miljoner. Det skulle vara för få lag och vi kan därför bli tvungna att ansluta till en annan liga, säger Trias enligt nyhetsbyrån AFP.

Vid självständighet planerar klubben istället att fortsätta spela i La Liga, om centralregeringen i Madrid tillåter det. Annars finns en reservplan.

– Vi skulle kunna fortsätta i den spanska ligan eller den franska, säger Xabier Trias.

Guardiola: Är för självständighet

Fotbollen kan samtidigt också ha en påverkan på själva valresultatet. Flera av FC Barcelonas största profiler har redan representerat Kataloniens landslag (som dock inte är godkänt av Uefa eller Fifa), däribland Victor Valdés, Gerard Pique, Sergio Busquets, Carles Puyol och Xavi. De två sistnämnda firade också VM-titeln 2010 med en katalansk flagga, en tradition Xavi fortsatte när EM-guldet säkrades i somras.

Den som gått längst är ändå förre tränaren Pep Guardiola. När 1,5 miljon katalaner gick ut på gatorna på Kataloniens nationaldag den 11 september och krävde självständighet skickade Guardiola ett videomeddelande från sitt hem i New York.

– Har har ni en röst till för självständighet, sa den firade managern.

ARTIKELN HANDLAR OM