Tillräckligt stöd för att gå mot självständighet

FC Barcelonas region visar stöd för självstyre

FOTBOLL

CiU:s Artur Mas bad Kataloniens befolkning om absolut majoritet för att göra regionen självständig – men misslyckades.

Istället gick en annan självständighetsivrare, ERC, fram stort.

Kampen om självstyre, som kan påverka både FC Barcelona och spanska landslaget, lär därför fortsätta.

Som Sportbladet berättat kämpade Kataloniens president Artus Mas för ett självständigt Katalonien inför söndagens nyval, som i praktiken skulle avgöra om processen skulle sättas igång på allvar. En självständighetskamp som kan få stora konsekvenser även för spansk fotboll.

Valet ett bakslag

Det framgångsrika spanska landslaget riskerar att splittras och FC Barcelona kan i sin tur tvingas byta liga, eventuellt till den franska. Men valet blev ett bakslag för Mas.

Strax efter klockan 20 visade prognosen i katalanska TV3 att CiU gått tillbaka från 62 till 54–57 mandat. För egen majoritet krävs 68 mandat. Samtidigt såg vänsterradikala självständighetsivraren ERC ut att rycka fram stort och bli näst största parti med 20–23 mandat, enligt prognosen. Ett nytt vänsterparti, CUP, verkade ta sig in i Kataloniens parlament som har 135 platser.

Tillräckligt stöd för att gå vidare

Socialisterna PSC föll i mätningen medan konservativa PPC låg kvar på ungefär samma nivå, båda med 16–18 mandat.

Förespråkarna för mer oberoende skulle därmed få tillräckligt samlat stöd i ryggen för att gå vidare med sina krav, men för CiU-ledaren Artur Mas, som stuckit ut hakan som regional president, tycks valet ändå ha blivit en motgång.

I samband med att Artur Mas röstade i sin stadsdel Barcelona, frågade TT honom hur stor majoritet som behövs för att ta nästa steg i processen mot självständighet.

– Det krävs två stora majoriteter. En i det katalanska parlamentet för vår rätt att som en egen nation fatta beslut, den andra som gör den katalanska regeringen tillräckligt stark för att leda den här sortens process, svarade han.

Hans förhoppning tycks ha kommit på skam.

Sportbladet/TT