Rekordet byggt på en uppfunnen turnering

Sanningen om "omöjliga" målrekordet

Foto: AFP OCH ROONY JOHANSSON (infälld bild)
Messi jagar Müllers målrekord.
FOTBOLL

Leo Messi är bara tre mål ifrån Gerd Müllers ”omöjliga” målrekord.

Men nu höjs röster för att argentinaren redan ska räknas som nummer ett.

Tolv av Müllers mål kom nämligen i en uppfunnen turnering för att fylla luckan under OS 1972.

Leo Messi har gjort imponerande 82 mål på 63 matcher under kalenderåret 2012. Därmed är argentinaren på väg att passera Gerd Müllers rekordnotering på 85 må, från 1972.

Men en genomgång ESPN har gjort av tyskens säsong väcker frågor. Ska i dag 67-årige Müllers rekord verkligen räknas?

Behövde inkomster

Tysken slog till för sitt Bayern München under kalenderåret 1972. Men flera av målen kom i en turnering som Bayern München själva var med och startade, skriver ESPN, och som i dag förmodligen skulle räknas som träningsmatcher.

Det var när OS kom till München 1972 som de tyska fotbollsklubbarna behövde matcher. Starten på Bundesliga-säsongen sköts nämligen upp till den 16 september, för att inte störa OS.

Problemet var att Bayern, med en mycket dyr spelartrupp, behövde inkomsterna matcherna gav. Därför startades en ny turneringen, kallad DFB-Ligapokal, som bara levde under just det året.

32 klubbar anmälde sig, 16 av de 18 Bundesliga-lagen och ytterligare 16 lag från fem-divisionssystemet. Samtliga delades upp i åtta olika grupper där varje lag spelade sex matcher.

Müllers Bayern München tog, precis som många andra lag, ändå inte turneringen speciellt seriöst. Men efter att klubben skickat bara tre a-lagsspelare till första matchen, och mötts av 10 000 rasande supportrar som krävde att få se stjärnorna, tvingades de ändra inställning. En 29-årig supporter stämde till och med klubben för bedrägeri i besvikelse över att inte ha fått valuta för sin entrépeng.

Lades ner direkt efteråt

Müller och de andra stjärnorna kallades därför in och skyttekungen började leverera. Först blev det två mål mot 1860 München, tre mot Stuttgart, ett mot division 2-laget Hof, tre i returmötet med 1860 och till sist ytterligare tre mot Hof. Totalt 12 mål i en turnering som påminner om de dagens klubbar arrangerar som försäsongsmatcher.

Skillnaden är att DFB-Ligapokal fick tävlingsstatus och därmed kunde Gerd Müller räkna in målen i sin skörd. 12 mål som förvandlade 73 mål till 85 och ett rekord som står sig än i dag.

DFB-Ligapokal lades däremot ner direkt efter säsongen och återuppstod först 1997 som en försäsongsturnering, bara för att dö igen 2007. Nu väntas Gerd Müllers målrekord också dö i vilket fall då Leo Messi har sex matcher kvar på sig med Barcelona innan nyår att göra de fyra mål som krävs.

FAKTA

Gerd Müller:

Tyskland: 13 mål/7 matcher (Varav 5/4 EM)

Bundesliga: 42/34

Cupvinnarcupen: 1/4

Europacupen: 10/4

Tyska cupen: 7/6

DFB-Ligapokal: 12/5

Totalt: 85 mål på 60 matcher

Leo Messi:

Spanska ligan: 52 mål på 34 matcher

Champions League 13/11

Spanska cupen: 3/7

Spanska supercupen: 2/2

Argentina: 12/9

Totalt: 82 mål på 63 matcher

ARTIKELN HANDLAR OM