Vilanova avgår som tränare i Barça

Dystert besked: Cancern tillbaka

FOTBOLL

Tito Vilanovas cancer är tillbaka.

Barcelona meddelade i kväll att 44-åringen kliver ner som huvudtränare för klubben.

– Vilanova behöver ytterligare behandling vilket gör det omöjligt för honom att fortsätta, säger presidenten Sandro Rosell.

Samtidigt berättar man att en ersättare förväntas presenteras i tidigt nästa vecka.

Beskedet kommer som en chock.

På en plötsligt kallad presskonferens med presidenten Sandro Rosell och sportchefen Andoni Zubizarreta berättade man att Tito Vilanova slutar som huvudtränare i klubben.

Anledningen är cancern, som 44-åringen tidigare kämpat med.

– Efter att ha utvärderat en rutinundersökning av Tito Vilanova så står det klart att hans behandling inte är kompatibel med att vara tränare i Barcelona, säger Sandro Rosell.

Återkommande tumör

Vilanova har dragits med sjukdomen, en tumör i öronspottskörteln, sedan 2011.

Tränaren fick lämna laget för behandling av den återkommande tumören under stora delar av förra säsongen. Den här gången kommer han inte återvända efter behandlingen.

– Det här är ett tungt slag mot klubben, men Barça har tagit emot många sådana genom tiderna och alltid överkommit dem, fortsätter Rosell.

– Vi kommer inte att resa till träningsmatchen i Polen imorgon.

I fjol ledde Vilanova sitt Barcelona till den fjärde ligatiteln på fem år.

Ny tränare presenteras nästa vecka

Nu spekulerar Mundo Deportivo i att Jordi Roura, assisterande tränare i dag, och Joan Francesc Ferrer Sicilia – mer känd som Rubi – tillsammans kommer att dela på bördan. Rubi imponerade stort som tränare för Girona i Segunda Divison förra säsongen.

– En ny tränare kommer förmodligen att presenteras i början av nästa vecka, berättade Rosell.

FAKTA

André Villas Boas är favorit att ta över Barcelona

Jordi Roura

Rattade klubben i Vilanovas frånvaro och förde Barcelona till ytterligare en ligatitel, den 22:a i räkningen. Känner klubben väl men är ändå ett relativt oprövat kort som huvudtränare. Har fått en del kritik för sina taktiska färdigheter.

André Villas Boas

Börjar segla upp som den klara favoriten. Hade en mindre lyckad sejour i Chelsea men är synnerligen respekterad i Tottenham. Uppges ha tackat nej till PSG, men ett samtal från Sandro Rosell kan blir desto svårare att motstå?

Jupp Heynckes

Förde Bayern München till en historisk trippel och tvingades sedan bort från klubben – allt för att Pep Guardiola skulle kunna ta över. Har sagt att han inte ska träna något lag den här säsongen, men visst är det en kittlande tanke ändå?

BUBBLARE:

Roberto Mancini

Klubblös efter sin tid i Man City – frågan är om Barça vill ha honom?

Michael Laudrup

Uppges ha gjort sig ovän med Swanseas ordförande. Som spelare gjorde han dock det ”förbjudna bytet”: Barcelona till Real Madrid.

Frank de Boer

Har installerat ett Barcelona-liknande spel i Ajax och har som spelare ett förflutet i Katalonien. Är han redo? Andreas Käck