Iniesta: ”Tito Vilanova kommer vinna igen”

Barca-tränaren får massivt stöd i cancerkampen

1 av 9
FOTBOLL

Tränaren Tito Vilanova, 44, lämnar med omedelbar verkan sitt uppdrag i Barcelona efter det nya cancerbeskedet.

Ett fotbolls-Europa i chock visar nu ett massivt stöd.

– Tito Vilanova kommer att vinna den här fruktansvärda kampen igen, säger Andres Iniesta enligt AS.

Det var under gårdagen som Barcelona kallade till presskonferens för beskedet: Tito Vilanova avgår med omedelbar verkan. Svar från nya undersökningar av Vilanovas cancertumör gör det omöjligt för honom att fortsätta leda klubben, meddelade man.

Vilanova, som 2011 drabbades av en tumör i öronspottskörteln, var även i fjol borta på grund av sin cancer men den här gången kommer han inte tillbaka.

– En ny tränare kommer förmodligen att presenteras i början av nästa vecka, sa presidenten Sandro Rosell under presskonferensen.

Villas-Boas nämns huvudkandidat

Redan nu spekuleras det i Mundo Deportivo att Joan Francesc Ferrer Sicilia och andretränaren Jordi Roura tillsammans kommer ta över.

En som redan avfärdat spekulationerna är Tottenhams André Villas-Boas, som av spelbolagen i England nämns som en huvudkandidat att ta över, skriver Sky Sports.

– Just nu är alla mina tankar med Tito. Drar han sig tillbaka efter det här är det inte rätt tid att prata om sånt. Vi pratar om en persons hälsa, det är inte ens en fråga att diskutera, säger Villas-Boas till Sky Sports.

Vilanovas nya cancerbesked nådde över hela fotbolls-Europa och sympatier för honom har strömmat in från flera håll.

– Vi är alla med dig i den här kampen, säger Lionel Messi på sin Facebooksida.

Och Messi är bara en av flera som nu uttrycker sitt stöd i sociala medier och sajten Goal.com har sammanställt en lång lista på andra världsstjärnor som nu träder fram med hälsningar:

”Styrka, Tito. Du är fantastisk. Jag är alltid vid din sida. Stor, stor kram”, skriver Eric Abidal på Twitter.

”En stor kram till Tito och hans familj. Jag önskar dig all styrka att fortsätta kämpa i denna svåra stund”, skriver David Villa på Twitter.

Hälsning från Mourinho

”Fotboll kommer med både triumfer och tragik. All min styrka till Tito Vilanova och hans familj. Du kommer vinna den här matchen”, skriver Pepe Reina på Twitter.

Officiella uttalanden från Real Madrid, Chelsea och Milan har också kommit.

”Alla i Chelsea Football Club skickar härmed sina lyckoönskningar för en snabb återhämtning för Tito Vilanova. José Mourinho, hans tränarstab och Chelseas spelare skickar också sina lyckoönskningar”.

Innan Barcelona meddelade beskedet på sin presskonferens hade Tito Vilanovas son, Adria Vilanova retweetat:

”Tito drar sig inte tillbaka. Han kommer koncentrera sig på den viktigaste matchen i hans liv".

FAKTA

André Villas Boas är favorit att ta över Barcelona

Jordi Roura

Rattade klubben i Vilanovas frånvaro och förde Barcelona till ytterligare en ligatitel, den 22:a i räkningen. Känner klubben väl men är ändå ett relativt oprövat kort som huvudtränare. Har fått en del kritik för sina taktiska färdigheter.

André Villas Boas

Börjar segla upp som den klara favoriten. Hade en mindre lyckad sejour i Chelsea men är synnerligen respekterad i Tottenham. Uppges ha tackat nej till PSG, men ett samtal från Sandro Rosell kan blir desto svårare att motstå?

Jupp Heynckes

Förde Bayern München till en historisk trippel och tvingades sedan bort från klubben – allt för att Pep Guardiola skulle kunna ta över. Har sagt att han inte ska träna något lag den här säsongen, men visst är det en kittlande tanke ändå?

BUBBLARE:

Roberto Mancini

Klubblös efter sin tid i Man City – frågan är om Barça vill ha honom?

Michael Laudrup

Uppges ha gjort sig ovän med Swanseas ordförande. Som spelare gjorde han dock det ”förbjudna bytet”: Barcelona till Real Madrid.

Frank de Boer

Har installerat ett Barcelona-liknande spel i Ajax och har som spelare ett förflutet i Katalonien. Är han redo? Andreas Käck