Klart: Han blir Barças nye tränare

Valet hyllas av Messi: ”Alla respekterar honom”

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Barcelona har gjort klart med Tito Vilanoas efterträdare.

Både Mundo Deportivo och Marca skriver på måndagskvällen att Rosario-födde argentinaren Gerardo ”Tata” Martino tar över.

– Alla respekterar honom, säger Lionel Messi.

I lördags kallade Barcelona till presskonferens där man meddelade att Tito Vilanovas cancer är tillbaka och att 44-åringen inte längre är kapabel att fortsätta sin roll som huvudtränare i laget.

Sedan dess har det pratats om tunga namn som André Villas-Boas, Michael Laudrup, Marcelo Bielsa, Luis Enrique och Rubi.

Samtidigt har ett, åtminstone i Europa, mindre känt namn seglat upp som en huvudkandidat: Gerardo ”Tata” Martino.

Hyllas av Messi

50-åringen är, precis som Lionel Messi, född i Rosario och kommer senast från ett lyckat tränaruppdrag i Newells Old Boys – Messis moderklubb. Världens bäste spelare hyllade också Martino i en intervju tidigare i dag, enligt flera spanska medier.

– Jag gillar Tata Martino. Han är en duktig tränare och har visat i Clausura (en av ligaformerna i den argentinska fotbollen) vad han är kapabel till. Han får spelarna att dra åt samma håll och alla respekterar honom, sa Barcelonas guldklimp då.

Skriver 3-årskontrakt

Och nu skriver två av de stora spanska tidningarna, Barcelona-baserade Mundo Deportivo och Madrid-baserade Marca, att affären är i hamn. ”Tata” har skrivit på för tre år och med sig som assisterande har han Elvio Paolorroso och Jorge Pautasso.

”Tata” har, förutom uppdraget i Newell's Old Boys, även tränat Paraguays landslag från 2006-2011. Han landar i Barcelona på onsdag och kommer därför inte att vara på plats i Tyskland för träningsmatchen mot Bayern München, som spelas samma kväll.