Tack, Atlético – men Spanien måste vakna

Är beviset på att alla hade tjänat på en jämnare liga

1 av 3
FOTBOLL

Hej, Barcelona ni måste sälja Leo Messi.

Osannolikt? Det är Atlético Madrids verklighet.

Jag hoppas att lördagens fantastiska seriefinal får spansk fotboll att vakna.

Alla skulle tjäna på en rättvis liga.

Patrik Sjögren.

Det var slående hur speciell matchen mellan Atlético Madrid och Barcelona kändes på förhand. Det snackades som om det var en final. Som en titelmatch. Och det kanske inte var så konstigt trots allt.

Matchen var ju minst lika speciell och ovanlig som en stor final. Det var en seriefinal i Spanien mellan två jättar från Barcelona respektive Madrid – men där en av dem inte hette Real. Fotbollsälskare världen över anade att en tredje klubb kunde skaka om maktbalansen i Spanien för första gången sedan Valencias glansdagar i början på 2000-talet.

Kommer alltid vara en tvålags-liga

Atlético Madrid hade fått in 90 000 biljettansökningar till de 55 000 platserna. Ingen vill missa stormatchen. Anledningen: De visste någonstans djupt inne att det kan dröja mycket länge innan det här händer igen.

– Barça är bättre än oss, Real Madrid är bättre än oss. Deras ekonomiska styrka gör att vi inte kan nå dem. I en match kan vi försöka och matcha dem, men inte över en hel säsong, har Atléticos manager Diego Simeone sagt.

Det är också tydligt att Atlético lever på lånad tid då ägarfamiljen Gil har kört klubben i botten ekonomiskt. 2011 var läget akut när skatteskulden uppgick till 1,4 miljarder kronor och lösningen blev att Sergio Agüero (Manchester City) och David de Gea (Manchester United) skeppades iväg. Men det var bara en tillfällig paniklösning. Inkomsterna, totalt över 600 miljoner kronor, från jätteövergångarna gick rakt till skatteverket.

Trots det stod Atlético fortsatt ensam för en tredjedel av samtliga La Liga-klubbarnas totala skatteskuld och sedan dess har klubben varje år tvingats avvara en stor del av sin inkomst till staten. Resultatet: De största stjärnorna skickas iväg sommar efter sommar för att rädda ekonomin.

Samtidigt ligger klubben redan mil bakom Real och Baça när det kommer till inkomster. Bara i tv-pengar fick Real Madrid och Barcelona motsvarande 1,2 miljarder kronor 2011. Atlético Madrid fick tredje mest i ligan: 424 miljoner kronor.

Resultatet av betydligt lägre inkomster och direkt livshotande skatteskulder har gjort att Atlético tvingats söka nya alternativ för att kunna konkurrera på spelarmarknaden. Agüero ersattes av Falcao som köptes tack vare en tredje part. Det innebar att bara 214 av de 534 miljoner kronor som Monaco betalade för Falcao i somras tillföll klubben. De Gea ersattes i sin tur av Thibaut Courtois som spelat för Atlético sedan 2011 men fortfarande tillhör Chelsea.

Atético Madrid som klubb är ett luftslott och kommer så förbli om inget drastiskt sker. La Liga är därmed också fortsatt en tvålagsliga – något som aldrig kommer förändras om inte spanska ligan inför en solidarisk fördelning av tv-pengarna.

Kan vinna ligan

Atlético Madrid kommer inte bli en tredje storklubb i spansk fotboll över tid. Men just nu, just den här säsongen har de något som många andra bara kan drömma om. De har Diego Simeone på tränarbänken.

Det påstås att 43-åringen bara fick jobbet 2011 för att tysta de alltmer högljudda fansen som ville se en revolution i klubbledningen. Det har i vilket fall blivit en succé.

– Atlético Madrid spelar som Simeone spelade. Tufft, fokuserat och helt perfekt taktiskt, har Real Madrids manager Carlo Ancelotti sagt om lokalrivalen.

Nu hoppas jag samtidigt att Simeone har fel. Och jag tror det.

Atlético Madrid kan utmana Real och Barcelona i en match. I flera matcher. Till och med över en hel säsong. Atlético Madrid kan vinna La Liga 2014. De måste göra det för i sommar tvingas klubben återigen sälja Diego Costa eller Koké och därmed med största sannolikhet ge upp drömmen om en ny titelutmaning 2015.

Det är som om Barcelona skulle tvingas sälja Messi eller Andres Iniesta och Real Madrid Ronaldo eller Gareth Bale i sommar.

Låt oss nu hoppas att den enorma uppmärksamhet och uppskattning Atlético Madrid just nu ådrar sig i Europa ska eka i Barcelonas, Real Madrids och det spanska fotbollsförbundets styrelserum.

Alla hade tjänat på en jämnare liga. Årets Atlético Madrid är det levande beviset på det.