Bossens vädjan: Undvik bråk

”Hoppas på en match utan konflikter och incidenter”

Efter en match i mars kablades en bild ut när Pepe stämplade Sergio Busquets – till synes medvetet – i huvudet.
FOTBOLL

Stekhett El Clásico i Copa del Rey-finalen.

Då vädjar Spaniens förbundskapten om försiktighet.

– VM är alldeles runt hörnet…, säger Vicente del Bosque.

Matcherna mellan Barcelona och Real Madrid tenderar att bli heta. Under en period 2011, när lagen möttes fyra gånger inom loppet av 18 dagar och känslorna svallade över gång på gång, gick det så långt så att förbundskaptenen Vicente del Bosque kände oro över att hatet mellan lagen skulle påverkar landslaget negativt.

– Jag är orolig över det jag ser hända mellan mina spelare och rädd att det ska påverka omklädningsrummet, sa del Bosque.

”Hoppas slippa konflikter”

Nu känner han sig tvingad att ta ton igen.

Efter en fiaskostämplad vecka för Gerardo ”Tata” Martinos Barcelona, där katalanerna både åkt ur Champions League och åkt på en skrällförlust mot Granada och därmed tappat mark i titelracet, väntar nu en Copa del Rey-final där ”Barça” får en chans att revanschera sig, och del Bosque – som tror att det kommer att smälla ordentligt – är orolig för skador.

– Det kommer att bli heta känslor, det går inte att komma ifrån. Men jag hoppas vi får se en match utan konflikter och incidenter. VM är ju alldeles runt hörnet, säger han.

”Finns inget annat än seger”

Men Andrés Iniesta vill inte hålla igen när så mycket står på spel.

– Det handlar om att spela till domaren blåser. Det kommer att smälla, men det tillhör sporten, säger han enligt Marca.

29-åringen hoppas att hans ”Barça” ska vinna tillbaka fansens förtroende genom att ta hem cupen.

– För oss finns inget annat än en seger, säger Iniesta.

Men han är inte ensam om att han en bra känsla inför matchen. Det har även Real Madrid-tränaren Carlo Ancelotti – trots att han tvingas klara sig utan skadade Cristiano Ronaldo.

– Vi tappar en spelare med enorm kvalitet. Men vi har gjort bra ifrån oss utan Ronaldo tidigare och hoppas göra det igen. Det här är en final och det är en match vi inte kan tillåta oss själva att förlora, säger Ancelotti.

FAKTA

Tidigare kaosartade El Clásicon

Mars 2014

Det blev sju mål på Santiago Bernabeu när Barcelona besegrade Real Madrid med 4-3. Men mål var inte det enda som publiken fick bevittna.

El Clásico förvandlades till ”El Káosico” när bråk, straffar och en utvisning präglade mötet. Efteråt kablades en bild ut föreställandes Sergio Busquets som – till synes medvetet – stämplade Pepe i huvudet.

– Ingen är dum, där finns bilder som tydligt visar att det inte var medvetet, sa Busquets.

– Hade det varit jag som gjorde så hade de slängt ut mig ur Spanien. Eftersom jag har ett rykte att vara en mördare så hade de kastat ut mig, svarade Pepe.

Läs om matchen här!

Mars 2013

Real Madrid stod som segrare i El Clásico, med 2-1, men det var kaosscenerna som utbröt i slutet av matchen som fick de största rubrikerna. Barcelona-målvakten Victor Valdés var rasande efter en utebliven straff och gick till verbal attack mot domaren.

Efteråt uppgav Goal att de tagit del av domarapporten, där det framkom att Valdés skrikit ”ni borde skämmas” och ”ni skiter ner er”, till domaren Miguel Angel Perez Lasa.

Valdés stängdes sedan av de fyra kommande ligamatcherna.

Läs om matchen här!

Februari 2013

Det gick hett till i det första av två Copa del Rey-matcher mellan de spanska giganterna. Efteråt bestämde sig spanska TV3 för att göra narr av huvudstadslagets bryska spel genom att visa ett klipp där sekvenser där Barcelona-spelare tacklades varvades med ljud från vilda djur, bland annat hyenor.

– Det är oacceptabelt, dundrade Luka Modric.

Tv-kanalen bad senare om ursäkt men Real Madrid vägrade förlåta – och svarade med att ta ärendet till domstol.

Läs om matchen här!

Januari 2012

Matchen mellan Barcelona och Real Madrid hade varit hätsk rakt igenom. Och det höll på att urarta fullständigt när Lassana Diarra – som redan hade en varning – gjorde ner Lionel Messi med en brutal tackling. Flera spelare från respektive lag omringade domaren, som valde att fria. I stället varnades Real-keepern Iker Casillas för protest.

Läs om matchen här!

April 2011

Fyra El Clásicon spelades inom loppet av 18 dagar och det tredje var ett möte där känslorna svallade över både en, två och tre gånger. Allt slutade med att Barça anmälde José Mourinho, Real anmälde Barça och Uefa kopplades in för att reda ut kriget.

Det gick så långt så att spanske förbundskaptenen Vicente del Bosque uttryckte en stor oro kring vad bråket skulle få för effekt på hans landslag.

– Jag är orolig över det jag ser hända mellan mina spelare och rädd att det ska påverka omklädningsrummet, sa del Bosque.

Läs om matcherna här!

Augusti 2011

Ett sent mål av Leo Messi i supercupen – då tappade Real Madrid-spelarna fattningen.

Vänsterbacken Marcelo visades ut för en ful tackling på Cesc Fábregas, vilket ledde till att ett massivt bråk utbröt vid sidlinjen. Flera spelare brakade samman och både Mesut Özil och David Villa visades ut.

Då, mitt i tumultet, gick José Mourinho till attack med ett finger i ögat (!) på Barça-tränaren Tito Vilanova.

– Det är en skam och någon måste ta tag i situationen. Han (Mourinho) förstör spansk fotboll, sa en märkbart upprörd Gerard Piqué.

Läs om matchen här!