Tito Vilanova är död

Förre Barça-tränaren har avlidit

FOTBOLL

Tito Vilanova har förlorat kampen mot cancer.

Den förre Barcelonacoachen avled under fredagen.

"FC Barcelona är i djup sorg. Tito Vilanova har avlidit vid 45 års ålder. Må han vila i frid.", skriver Barcelona på sin Twitter.

Under torsdagen kom oroväckande uppgifter om att Tito Vilanovas tillstånd drastiskt hade försämrats.

Enligt tidningen Marca opererades ex-tränaren akut efter gastriska komplikationer, en operation som misslyckades. Under fredagen meddelades det att Vilanova nu har somnat in i sviterna efter den tumör i öronspottkörteln som upptäcktes 2011.

"FC Barcelona är i djup sorg. Tito Vilanova har avlidit vid 45 års ålder. Må han vila i frid.", skriver Barcelona på sin Twitter.

"Massor av stöd till Titos familj och vänner. Ett exempel på kämpaglöd och styrka för alla. RIP", skriver Real Madrids mittback Sergio Ramos på Twitter.

Träffade Pep i pojklaget

Tito Vilanova föddes 1968 i Bellcaire d'Empordá, en liten by i den katalanska provinsen Girona. Som 15-åring anslöt han till Barcelonas ungdomsakademi La Masia men han tog sig aldrig hela vägen till A-laget. Istället gjorde Vilanova sin La Liga-debut i Celta Vigo 1992.

Men åren i Barcelonas ungdomslag, där han blev god vän med lagkamraten Pep Guardiola, kom att betyda mycket.

De två utvecklade en stark vänskap – något som i framtiden skulle leda till att Guardiola valde Vilanova som assistent när den förre storspelaren tog över Barcelona B.

Tito Vilanova följde sedan med Pep till A-laget och fick så småningom ersätta Guardiola på huvudposten i Barcelona den 15 juni 2012. Men efter att ha vunnit ligan den efterföljande säsongen avgick spanjoren, då Vilanovas cancer kommit tillbaka.

Tito Vilanova blev 45 år.