Barcelona väljer bortastället – hemma

Firar katalansk nationaldag

Foto: GETTY
FOTBOLL

När Barcelona tar emot Athletic Bilbao på söndag skrivs historia.

För första gången någonsin kommer det vanligtvis blåröda hemmalaget bära de katalanskt gulröda färgerna på Camp Nou.

Detta för att fira den katalanska nationaldagen.

Klassiskt blåröda Barcelona är förstås en fotbollsklubb i den spanska ligan – men också en klubb från Katalonien.

Regionen i nordöstra Spanien vill bryta sig loss och bli självständig från Spanien och den 9 november har regionens president Artur Mas utlyst folkomröstning om just självständigheten.

På torsdagen firades den katalanska nationaldagen – 300 år efter att katalanerna förlorade mot de spanska styrkorna och tvingades in under spanskt styre år 1714. 

Firandet förbjuds under Franco-regimens förtryck men återupptogs igen 1980. För två år sedan deltog över en miljon katalaner i firandet på gatorna.

Xavi deltog i 300-årsdagen

Barcelonaikonen och spelmotorn Xavi deltog i firandet av nationaldagen under torsdagen, skriver klubben på sin hemsida.

FC Barcelona har sedan förra säsongen spelat i gulröda bortaställ; en direkt avspegling av den katalonska flaggan, "la Senyera".

På lördag tar man – som en del av firandet av torsdagens nationaldagen – den katalanskt färgade matchtröjan till hemmaplan. Detta för första gången någonsin.

Athletic Bilbao, den baskiska klubben med enbart baskiska spelare, har gått med på att båda lagen spelar i sina bortaställ på Camp Nou på lördag. Även det spanska fotbollsförbundet har tillåtit färgändringen, skriver klubben på sin hemsida.