”Vi vägrar att sälja vår själ”

”Folkets lag” har gjort en osannolik resa – nu utmanar de superlagen

Foto: AFP
Spaniens åshöjdens BK Förra säsongen gjorde ”lilleputtlaget” Eibar det ingen trodde var möjligt. Laget, som i fjol hade 3 500 i publiksnitt, kvalificerade sig för spel i La Liga.
FOTBOLL

Pumpa in oljemiljarder i ett fotbollsprojekt och du får PSG, Chelsea, Manchester City eller Monaco.

Lita till folkets kärlek och du har ett Eibar i La Liga.

Här är ”blåbärslaget” som gått från en dunkel källare till spansk fotbolls finrum.

Den 25 maj 2014 vann Sociedad Deportiva Eibar en match mot Deportivo Alavés med 1–0. Belöningen: en plats i divisionen man aldrig tidigare spelat i – La Liga.

Nu pryddes i stort sett varenda balkong i den 24,78 kvadratkilometer stora staden i den lokala fotbollsklubbens färger. Blått och rött skulle äntligen få härja i La Liga.

Startade insamling

Men vägen dit skulle visa sig bli ännu lite längre.

Kort efter avancemanget hotades Eibar med nedflyttning till division tre. De uppfyllde inte den ekonomiska lag som klubbats igenom år 1999, till för att förhindra att klubbar drar på sig för stora skulder.

Nu var lilla Eibar – som alltid haft sin ekonomi i schack – tvunget att ha ett eget kapital på 2 146 525 euro, alltså cirka 19,7 miljoner kronor. Inte helt lätt för ett lag vars arena rymmer 5 250 åskådare…

4 Alternativ ett: låta en snorrik affärsman ta över ägandet.

– Nej, då tar jag hellre straffet och flyttas ner. Jag vägrar sälja vår själ, sa presidenten Alex Aranzábal.

4 Alternativ två: starta en insamling.

Fick hjälp av stjärnor

Den 6 augusti 2014 hade kampanjen ”Defiende al Eibar” räddat klubbens plats i La Liga. Ingen fick skänka mer än 100 000 euro var, Eibar stod fast vid sina principer, men tack vare tusentals hjälpande händer – bland annat från Eibar-fostrade spelare som Real Madrids Xabi Alonso och Asier Illarramendi – nådde man sin målsättning.

– Jag vet inte om mirakel existerar, men det här är i alla fall så nära man kan komma, förklarade president Aranzábal.

I kväll spelar Sociedad Deportiva Eibar, S.A.D. sin fjärde match i La Liga. Suffixen i slutet av klubbnamnet validerar att man uppfyllt de ekonomiska kraven för spel i högsta divisionen. Men laget kommer att förbli det man alltid varit – folkets lag.

– Det är tack vare dem vi ens existerar, säger Alex Aranzábal.

FAKTA

Lär känna Eibar – det bör du veta

Ligger i Baskien

Eibar ligger vid motorvägen AP-8 som väver samman de stora baskiska städerna Bilbao och San Sebastián. Staden, som har 27 378 invånare, är den minsta som har ett professionellt fotbollslag i spanska första- eller andravidisionen.

3 500 åskådare

Arenan, Ipurua Municipal Stadium, har en kapacitet på 5 250 men är sällan helt fylld. I fjol hade laget ett publiksnitt på strax under 3 500 per match.

Titellös klubb

Klubben har aldrig, sedan grundandet 1940, vunnit en liga- eller cuptitel.

Slarvar inte gärna

Eibar är en av få spanska klubbar som har en god ekonomi. De har inga skulder, har alltid betalat ut lönerna i tid och fick nyligen beröm av ligachefen Javier Tebas för sitt ekonomiska arbete.

Lååångt efter

Hela klubbens trupp värderas, enligt Transfermarkt, till 18,48 miljoner euro, alltså cirka 170 miljoner kronor. Som exempel värderas Real Madrids trupp till 592,24 miljoner euro, alltså 5,4 miljarder kronor.

Flera stora stjärnor

Superstjärnor som Xabi Alonso, Asier Illarramendi, David Silva och Getafes Rafa har spelat i Eibar.