Den förlorade sonen ska sänka rivalen

”Återkomsten sluter cirkeln”

1 av 3
FOTBOLL

Fernando Torres är hemma igen.

I kväll spelar han från start mot Real Madrid – och är redo att gå på knock.

– Den här återkomsten sluter cirkeln, en cirkel som började när jag som tioåring drog på mig Atletico-tröjan, säger ”El Niño” inför återkomsten och Madridderbyt.

Det är rykten som inte bekräftats, men som är lika mycket charmiga som vidskepliga.

När vinteruppehållet led mot sitt slut åkte Fernando Torres till Karibien och besökte en voodoo-utövare. Han hade precis blivit klar för Atletico Madrid, gjorde sig redo att komma hem som en hybrid av förlorad son och förkrossad forward.

Allra först ville han dock önska två europeiska storklubbar all olycka.

På nyårsdagen gick så Chelsea in i väggen på White Hart Lane efter att Tottenham vunnit med 5-3, och i går var det Milans tur – 1-2 hemma mot lilla Sassuolo trots tidigt ledningsmål. Det var första gången på sjutton år som Milan inledde ett kalenderår med förlust.

Vidskepligt? Förmodligen – men lite charmigt är det ändå om voodoo är förklaringen.

Fernando Torres tappade bort sig själv i Chelsea och i Milan, och nu har båda inlett 2015 med att gå på rejäla minor.

Torres själv är hemma i Madrid – och i kvällens derby mot Real ska han sluta sin cirkel. Förbannelsen ska följas upp av en förtrollning.

När Diego Simeone mötte en samlad presskår i går bekräftade han så ett annat rykte, ett som får fansen att drömma:

– Torres kommer att spela från start.

Från topp till flopp

För över sju år sedan lämnade ”El Niño” sitt Atletico Madrid som en av världens mest spännande fotbollsspelare.

Med 84 mål på 214 ligamatcher växte viskningarna i Merseyside om att Liverpool värvat en högklassig anfallare, och redan första säsongen visade Torres sin storhet. Totalt smällde han in 33 mål, följde upp det med 17, sedan 22.

Målsinnet verkade medfött, självförtroendet på topp. Då såg Chelsea till att iscensätta årets mest omtalade värvning. På deadline day 2011 fick man loss Torres för 50 miljoner pund – och de blå supportrarna stämde upp i segersång:

"He told the club he wants to leave – Torres, Torres! To play with Frank instead of Steve – Torres, Torres! Off to Stamford Bridge he came, to score a goal in every game – Fernando Torres, Chelseas new number 9!"

Hur det gick? Låt oss säga så här: den spanske strikern gjorde nio mål för Liverpool säsongen då han flyttade. För Chelsea gjorde han ett. Säsongen därpå? Sex.

Det är lätt att vara efterklok, men svårt att låta bli.

Kommer hem igen

Torres blev floppvärvningen varje klubb fruktar, han som slussas in för en svindlande summa för att sedan krossas av pressen och glömma bort hur man gör mål.

20 fullträffar på tre och en halv säsonger är för lite, men inte förrän i somras hittade Chelsea en klubb som tycktes se värde i Torres.

Ett halvår senare hade Milan ångrat sig.

Vad spelade ett par EM-guld och ett VM-guld för roll när nutiden ekade högre än historien? Torres var ingenting att ha, men med ett låneavtal på två år var italienarna tvungna att köpa loss spanjoren för att kunna skeppa iväg honom.

Så blev det.

Med öppna armar stod Diego Simeone och Atletico Madrid. En vilsen själ behöver hemmets kärlek för att komma på fötter, så visst kunde Atletico tänka sig släppa nyförvärvet Alessio Cerci i motsatt riktning för att få hem sin förlorade son.

Tillbaka till Vicente Calderon anlände Torres knappast som någon hjälte, men hyllades som en sådan i söndags.

45 000 jublande supportrar tågade till arenan som om det var dags för match, fyllde stadion och blickade ner mot mittcirkeln där deras gamle lagkapten tog de första fotbollsstegen mot att bli sig själv igen.

"Precis vad vi behöver"

Torres trixade och blixtrade, kallade dagen speciell och tackade Simeone medan barnen Leo och Nora skuttade runt på gräset. På ryggen hade han tröja nummer 19. Nian var ju upptagen, men då Fernandos gamle förebild Kiko haft 19 gjorde det detsamma – inte minst för fansen.

Inom loppet av nio timmar såldes 2000 Torres-tröjor, och en nöjd Diego Simeone uttryckte sin beundran för den nygamle anfallaren:

– Hans egenskaper är precis vad vi behöver för att få ytterligare en dimension i vårt anfallsspel. Jag har fina minnen av hans unga dagar och nu kommer han till en av de bästa upplagor som Atletico någonsin stoltserat med.

Spanska tidningen AS kallar matchen för "El Niños derby", och det där ryktet som bekräftats har säkerligen fått  supportrarna att drömma.

Torres kommer att spela från start. Mot rivalen Real. I ett derby på hemmaplan. Ingen kunde sätta ord på det potentiella dramat bättre än huvudrollsinnehavaren själv.

– Det handlar inte bara om att vinna, utan om att vinna på ett speciellt sätt – genom uppoffring, tro och hårt arbete. Det är vad den här klubben står för.

– För egen del har jag sedan länge hittat min väg, men någonting har fattats. Den här återkomsten sluter cirkeln, en cirkel som började när jag som tioåring drog på mig Atletico-tröjan. All kärlek som det medför innebär extra ansvar – men det tar jag med nöje.

ARTIKELN HANDLAR OM