Kaos i Barça: Nu utlyser de nyval

”Gör det för att minska trycket”

Foto: TT
Josep Maria Bartomeu på onsdagens presskonferens.
FOTBOLL

Kaoset kring FC Barcelona får stora konsekvenser.

Presidenten Josep Maria Bartomeu har nu kallat till nyval redan i sommar.

– Vi gör det här för att minska trycket på klubben, säger Bartomeu enligt spansk press.

Josep Maria Bartomeu skulle sitta som president för FC Barcelona till 2017, med val 2016, men efter den senaste tidens händelser väljer spanjoren nu att utlysa nyval redan i sommar.

”Behöver stabilitet”

– Klubben behöver stabilitet och dagens tryck är inte stabilt. Det är oproportionerligt. Vi gör det här för att minska trycket på klubben, säger Bartomeu.

– Jag ville fullfölja vårt mandat fram till 2017 men klubben behöver lugn. Det är bra för klubben att medlemmarna nu kan rösta för ett projekt.

51-åringen tog över presidentposten från Sandro Rosell den 23 januari 2014 när Rosell hoppade av till följd av det skandalomsusade köpet av Neymar, där stora summor pengar bland annat gick till spelarens pappa. Nu stormar det återigen kring Barça sedan idrottens skiljedomstol (Cas) fastställt Fifas straff mot klubben för att ha värvat en minderårig spelare.

”Rätt att låta honom gå”

Klubben får nu inte värva spelare under två transferfönster och det fick till följd att sportchefen Andoni Zubizarreta sparkades och klubbikonen Carles Puyol, assisterande sportchef, avgick.

– Jag kommer alltid försvara Andoni Zubizarreta. Laget har föryngrats och vi ska vänta med domen till efter säsongen beroende på vilka titlar vi vinner. Men det har skett förändringar under de senaste veckorna och vi har förlorat vårt förtroende. Det var rätt beslut att låta honom gå. Det var dags för en förändring, säger Bartomeu enligt BBC.

– Det har påverkat Luis Enrique (managern) också, han har jobbat nära Zubizarreta. De har diskuterat värvningar och det är så en klubb ska fungera. Det är dags för en ny era nu men sportchefen har avskedats och inte tränaren. Vi kommer ta in en ny sportchef.

ARTIKELN HANDLAR OM