Trånga pojkrummet – där allting började

Fostrade världens bäste fotbollsspelare – som rymde från klubben

1 av 3
FOTBOLL

I dag är Cristiano Ronaldo är världens bäste fotbollsspelare med en årsinkomst på 630 miljoner kronor.

Det kan 29-åringen till viss del tacka det här rummet för.

En liten enrummare med två sängar och toaletten bakom ett draperi.

Det är en fascinerande video som dykt upp på Youtube från vad som påstås vara en 16-årig Cristiano Ronaldos vardag i Sporting Lissabons akademi. Det är i så fall året innan portugisen debuterade för a-laget och inledde sin resa mot titeln som världens bäste fotbollsspelare.

I filmen bjuds kamerateamet bland annat hem till vad som var Ronaldos bostad under tiden i Sportings utvecklingslag. Ett litet, litet rum med två sängar, en cd-spelare, en garderob och ett handfat, bidé samt toalett bakom ett enkelt skynke i rummet. Dessutom med kläder liggandes och hängandes i alla tänkbara utrymmen.

”Försöker hitta väldigt unga”

Det var i Sportings akademi som Ronaldo från tolv års ålder utvecklade sina fotbollskunskaper. Det ser kanske väldigt anspråkslöst ut men klubben är en av världens bästa på att fostra fotbollsspelare. Förutom Ronaldo kan spelare som Luis Figo, Nani, Hugo Viana, Miguel Veloso, Joao Moutinho, Ricardo Quaresma och Simao nämnas.

– Simao flyttade väldigt långt till Sporting redan när han var elva år. Sporting sålde honom senare till Barcelona för 15 miljoner euro (140 miljoner kronor med dagens kurs). Det ger dig en idé om hur komplex och professionell verksamheten är. De försöker hitta väldigt unga spelare och har scouter över hela landet som söker efter dem. Till och med på Madeira där de hittade Cristiano Ronaldo, säger förre Sporting-spelaren Fernando Nelson till Ny Times.

2002 renoverades träningsanläggningen där ungdomarna nu tränar ett pass per dag, antingen vid 16:30 eller 18:00 när hettan lagt sig. Spelare mellan elva och 16 år tränar normalt sex timmar per vecka innan mängden ökar till nio timmar för 17-åringarna och tolv timmar i veckan för de mellan 18 och 19 år gamla.

Ronaldo rymde

Spelare som värvas till akademin från andra städer, likt Ronaldo, bor i dag i rum på träningsanläggningen. Klubben ser också till att alla spelare får en ordentlig utbildning.

– Vi tror att kunskapen du får i skolan är fundamental när det kommer till att förstå fotboll. Om de är duktiga i skolan så hjälper det dem på planen. Cristiano Ronaldo var inte någon briljant student, men han var ett undantag eftersom han hade en enorm talang på planen, säger ungdomskoordinatorn Jean Paul Castro.

Sanningen är att Ronaldo till en början inte alls trivdes i Sporting. Bara några månader efter flytten till Lissabon rymde den tolvårige fotbollstalangen hem till Madeira och vägrade återvända.

– Vi övertalade hans mamma att tala med honom. Han lyssnade alltid på henne. Sedan satte vi honom i en bil och körde direkt till flygplatsen. Det var tufft, men han åkte tillbaka, säger Ronaldos gudfar Fernao Sousa.

ARTIKELN HANDLAR OM