Alla valde samma sida i konflikten

Sjögren: Enrique måste insett sitt misstag – ersättaren sitter i England

FOTBOLL

Ska du utmana en institution måste du vara modig.

Ska du försöka sänka en gud måste du vara galen.

Luis Enrique måste insett sitt misstag nu.

Sportbladets Patrik Sjögren.

Det råder ingen som helst tvekan om att det pågår en maktkamp i Barcelona. Leo Messi utmanade tränaren Luis Enrique efter att ha blivit förbisedd till förlustmatchen mot Real Sociedad genom att inte dyka upp på träningen dagen efter.

Publiken valde sida

Barça kan hävda att argentinarens ”magont” var ett giltigt skäl men det är svårt att köpa när precis samma sak hände 2011, då mot Pep Guardiola. Den gången avgick Guardiola efter säsongen med motiveringen att han ”inte kunde motivera sina spelare längre”.

Pep Guardiola hade tigit bort Zlatan Ibrahimovic från klubben men när spanjoren hamnade i strid med Barças störste stjärna förlorade han laget. Därför kan man ifrågasätta hur Luis Enrique egentligen tänkte när han gjorde precis samma misstag. På söndagen påmindes 44-åringen i alla fall om vem det är som bestämmer på Camp Nou.

Leo Messi fick stora ovationer när hans namn lästes upp inför matchen mot Atlético Madrid. Luis Enrique möttes av spridda burop. Som om det inte vore nog fick Messi dessutom ta emot trofén för att ha blivit hela ligans bäste målskytt genom alla tider innan avspark. Vi kan ana att argentinaren själv nog var hyfsat nöjd med den tajmingen.

Publiken visade att de står bakom Messi innan avspark. Spelarna visade att de står bakom Messi med en blixtrande första halvlek mot Atlético. Plötsligt löpte de för varandra. Plötsligt fanns det fina gamla presspelet där igen. Och plötsligt var Leo Messi den gamle Leo Messi.

Misslyckat försök av Atlético

Han dominerade fullständigt och varenda spelare i laget ville fira målen med just honom – även de två han inte gjorde själv. När argentinaren dessutom tilläts ta med handen innan 2-0-målet och själv rullade in avgörandet var det inget snack om vem som var Gud på Camp Nou. Som om det någonsin varit det.

Det var nästan som om Atlético Madrid också ville Messis bästa när de satte högerbacken Jesús Gámez på sin vänsterbacksplats. Diego Simeones fjärde försök att ersätta Felipe Luis som lämnade för Chelsea i somras och det fjärde misslyckandet. Gámez blev gång på gång överspelad när Messi och Dani Alves forsade fram på hemmalagets högerkant.

Det var ett misslyckat experiment av Simeone som tidigt skänkte Barcelona greppet om matchen. Det var också ett olyckligt val av tidpunkt för testet med tio högmotiverade motståndare och en elfte som inte bara ville vinna en fotbollsmatch utan även markera sin seger i en annan strid.

President Josep Maria Bartomeu uttalade redan innan matchen att laget ska byggas kring Messi och att Luis Enrique tog kampen med klubbens störste stjärna efter att Barça försatts med ett transferstopp som skulle förhindra dem att ersätta just Messi får bara det hela att se ännu mer idiotiskt ut.

Det går självklart att argumentera för att Leo Messis makt över Barcelona inte är hälsosam för klubben – men det går inte att blunda för Leo Messis makt över klubben. Sedan Pep Guardiola har Barcelona inte heller hittat någon tränare med tillräcklig auktoritet för att hota den.

Ersättaren i England

Då gör Luis Enrique nog bäst i att följa förre Barça-spelaren Juliano Bellettis råd.

– Messi tycker inte om att sitta på bänken. Han accepterar inte rotation även fast det på längre sikt är viktigt för laget. Om han vill spela så borde du låta honom spela. För att hålla en lugn atmosfär.

För Luis Enriques del kom nog det rådet tyvärr för sent. Försvinner han inte nu gör han det garanterat efter det tidigarelagda presidentvalet till sommaren. Och i Southampton sitter just nu hans ersättare och gör succé.

Ronald Koeman. Spelare i Barcelona 1989-1995. Assisterande tränare för Barcelona 1998-2000. Manager för Barcelona från 2015.

Vi ska bara fråga Messi först.

FAKTA

Det har hänt:

4 januari:

Luis Enrique bänkar Leo Messi i matchen mot Real Sociedad. Spelet haltar då rejält, Messi byts in i halvtid men laget förlorar med 0-1.

5 januari:

Sportchefen Andoni Zubizarreta får sparken och klubbikonen Carles Puyol, som varit assisterande sportchef, avgår till följd av Cas dom att fastställa transferförbudet mot Barça.

Spansk press avslöjar samma dag att Messi och Enrique ska ha rykt ihop inför de övriga spelarna och när laget samlas till träning saknas argentinaren med magproblem som förklaring.

Messi eldar sedan på ryktena genom att börja följa Chelsea i sociala medier.

7 januari:

Tidningen Sport skriver att konflikten mellan tränaren och stjärnan pågått i flera veckor. De tre kaptenerna ska ha stoppat Enrique från att formellt straffa Messi för att istället kalla till krismöte.

Samma dag kallar presidenten Josep Maria Bartomeu till nyval till sommaren för att ”minska trycket på klubben”, dementerar en konflikt men uttrycker stöd för Messi.

– I början av säsongen sa vi till Messi att vi bygger om laget och Messi är den centrala figuren. Laget byggs kring honom, han är vår bäste spelare, han är under kontrakt och vi räknar med hans tjänster.

8 januari:

Henk ten Cate, tidigare assisterande tränare i Barcelona, påstår att Messi ville lämna Barcelona redan efter förra säsongen men stannade efter ett löfte till Tito Vilanova på den förre Barça-managerns dödsbädd.

9 januari:

Spanska Sport påstår att presidenten Josep Maria Bartomeu lovat Leo Messi att Luis Enriques dagar i klubben är räknade. Messi ska själv önska Frank Rijkaard som ersättare. Bartomeu förnekar senare uppgifterna.

ARTIKELN HANDLAR OM