Officiellt: Kines köper 20 procent av Atlético

Kan nu utmana Real och Barça på allvar

FOTBOLL

Här är beskedet som kan förändra den spanska fotbollen.

Det är nu helt klart att Kinas fjärde rikaste man Wang Jianlin köper 20 procent av Atlético Madrid.

Klubben kan nu börja utmana Real Madrid och Barcelona på allvar.

I måndags gick Marca ut med att Atlético Madrid var på väg att få en ny delägare. Nu är det helt klart och under natten till onsdagen presenterades dealen. Dalian Wanda Group med Wang Jianlin i spetsen går in och köper 20 procent av klubbens aktier för 45 miljoner euro, motsvarande 424 miljoner kronor. En småsumma för Wang Jianlin då han är Kinas fjärde rikaste man med tillgångar på 107 miljarder kronor. Klubbens majoritetsägare Miguel Ángel Gil Marín och Enrique Cerezo som äger 52 respektive 20 procent i klubben reste till Peking under måndagen för att skriva på dealen som förändrar klubbens framtid.

Alla parter nöjda

Affären presenterades på en cermoni under natten till onsdagen på ett av Wanda Groups lyxhotell.

– Wandas investering i Atlético de Madrid är ännu ett steg i mängden för att bygga en underhållningsmapp för våra inhemska och internationella kunder. Vi är glada över möjligheten att kunna bidra till Atlético de Madrids tillväxt med dess solida supporterbas och ett varumärke som expanderar snabbt internationellt. Vi kommer också att förlita oss på deras enorma erfarenheter inom träningsverksamheten som kommer vara en stor tillgång till tillväxten för fotbollen i Kina, säger Wang Jianling enligt Atleticos hemsida.

Miguel Ángel Gil Marín var även han nöjd över att affären är i hamn.

– Det här är ett stort steg för klubben i dess ansträngning att bygga ett globalt varumärke som kommer bidra med ekonomiska resurser för att vi skall fortsätta vara konkurrenskraftiga i Europa och bidra med nagelbitande erfarenheter till våra supportrar.

Kan utmana Real och Barça

Wanda Groups inträde i Atlético kommer att ske först i mars då de nuvarande aktieinnehavarna måste godkänna kapitalhöjningen. Efter det så kommer Wang Jianling vara med att ta beslut inom klubben tillsammans med Gil Marín och Cerezo. Enligt Marca räknar Atlético Madrid nu med att dubbla sina tv-intäkter till 752 miljoner kronor om året och genom det för första gången på allvar närma sig Barcelona och Real Madrids ekonomiska muskler. De två jättarna tjänar omkring 1,3 miljarder kronor i tv-rättigheter per år och Atlético kan nu börja utmana de två stora drakarna på allvar.

ARTIKELN HANDLAR OM