”Insåg efter tio år att jag var idioten”

Avslöjar Zlatan, Bale och Ronaldos hemlighet

Foto: TT
FOTBOLL

Vad gör Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic och Frank Lampard till några av världens mest framgångsrika fotbollsspelare?

Paul Clement vet.

Nu berättar han hemligheterna inifrån Chelsea, PSG och Real Madrid.

Foto: AP
Clement och Ronaldo.

Engelska The Telegraph har fått komma in i Real Madrids allra heligaste rum på träningsanläggningen Valdebebas. Den som öppnat dörren är engelsmannen Paul Clement, Carlo Ancelottis högra hand under managerns år i Chelsea, PSG och nu Real.

Jublar över mål på träning

Precis som i många av världens största klubbar är det den assisterande tränaren som håller i den dagliga verksamheten. Under Telegraphs besök är det Paul Clement som instruerar under det smålagsspel som slutar med att en själaglad Cristiano Ronaldo får avgöra.

– Jag kommer ihåg när jag arbetade i Chelsea och det var en kille som jublade över sina träningsmål och jag tänkte bara ”vilken idiot, vad håller han på med? Han tränar ju bara”. Men i över tio år har jag nu sett de bästa spelarna i världen jubla över sina mål på träning och inser att det var jag som var idioten, säger Paul Clement.

– Folk tror att Cristiano är en diva med ett ego men han har verkligen fötterna på jorden. Han vill vara bäst, han tror inte att han är bäst men han vill vara bäst och det förklarar hans ständiga driv att hela tiden bli bättre.

Har isbad i sitt eget hus

Clement berättar att Ronaldo till och med installerat massagerum och isbad i sitt eget hus för att kunna återhämta sig ännu bättre. Innan varje träningspass värmer sedan 29-åringen upp på egen hand i gymmet med speciella övningar för att bygga upp styrka och förebygga skador.

Samma sak gäller andra stjärnor. När Telegraph är på besök stannar Paul Clement kvar på träningsplanen efter passet tillsammans med Gareth Bale. Walesaren slår bollen ner mot kortlinjen, tar en maxlöpning och dundrar sedan iväg ett inlägg mot den bortre stolpen. Igen, igen och igen under tio minuter.

– Gareth är väldigt duktig på vänsterkanten men vi spelar honom till höger där han gillar att gå in i banan vilket han är exceptionellt bra på. Men nu är han på en position där han måste kunna komma ner till linjen och leverera bättre bollar mot bortre stolpen. Han är svagare på det, han förstår det och vi har talat om det tillsammans för att komma fram till en plan.

Tio minuter efter varje träningspass stannar Bale kvar för att genomföra övningen. Det är hit Paul Clement hela tiden kommer när han beskriver de bästa spelarna. Det är de som är beredda att göra det lilla extra. Att jobba lite hårdare för att ständigt utvecklas.

”Samma med Zlatan och Ronaldo”

– Jag har aldrig jobbat med en spelare på den allra högsta nivån som tror att han är en färdigutvecklad spelare och inte behöver göra det där lilla extra. Det är faktiskt de på nivån under som man har det problemet med eftersom de tror att de är bättre än vad de är.

– Men spelare som Cristiano, Gareth, Zlatan i PSG, spelarna i Chelsea – Lampard, Terry, Drogba – det är de som gör det lilla extra: Tränar, tränar, tränar. Cristiano är ute praktiskt taget varje dag efter träningen och nöter. Speciellt på centrala frisparkar. Han är så bra på det eftersom han tränar på det kontinuerligt.

Efter avgörandet i smålagsspelet kallar Ronaldo till sig sina fyra lagkamrater och styr upp ett segerfoto inför Telegraphs fotograf. Sedan ber portugisen Reals mediachef om en kopia av bilden. Mannen som vunnit Premier League, FA-cupen, Champions League, La Liga, klubblags-VM och utsetts till världens bäste spelare tre gånger vill spara minnet av träningssegern.

– Så fort det är tävling vill han vinna. Han pressar verkligen alla gränser.

Läs hela Telegraphs reportage från Real Madrid.

ARTIKELN HANDLAR OM