Attacken mot Messi: ”Han är en hycklare”

Stjärnan fördöms av människorättsorganisationen

Foto: Foto: TT
FOTBOLL

Lionel Messis fortsätter att få sota för sitt besök i Gabon.

Människorättsorganisationen Human Rights Foundation kallar Barça-stjärnan en hycklare och fördömer hans besök hos landets diktator.

– Han har nu stöttat en kleptokratisk regim som vägrar undersöka rituella mord på barn, säger organisationens ordförande.

HRF går hårt åt Messi i uttalandet.

Det var för två veckor sedan som Lionel Messi dök upp i Gabon för att träffa landets president Ali Bongo. Messi blev flitigt fotograferad, bland annat när han tillsammans med presidenten lade den första stenen till en arena som ska användas vid de afrikanska mästerskapen och besöket ifrågasattes snabbt.

Franska France Football uppgav att Barcelona-stjärnan fått motsvarande 32 miljoner kronor för besöket – något som senare dementerades av Messi.

Besöket skulle enligt Mundo Deportivo i stället varit en tjänst till Barcelonas förre direktör Alejandro Echevarria.

”Entusiastiskt stöd för diktatorn”

Men besöket blir inte mindre kontroversiellt för det. Nu kritiseras Barça-stjärnan hårt av människorättsorganisationen Human Rights Foundation.

”Messi har förnekat att han tog emot 3,5 miljoner euro från Bongo-familjen under sitt besök, men visade sitt entusiastiska stöd för diktatorn under sin resa. Bongo-familjen har utövat total kontroll över gabonesisk politik, ekonomi och samhälle sedan 1967. Bongo-familjen har använt Gabon som en feodalstat i decennier och har systematiskt plundrat landets stora naturresurser, olja och regnskogar”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

”Allvarlig skada”

Organisations ordförande, venezuelanske Thor Halvorssen Mendoza, skräder inte orden när han fördömer Messi, i pressmeddelanden där Messi kallas ”hycklare”.

– Genom att göra PR-tjänster för Bongo-familjen har Lionel Messi gjort allvarlig skada på sin egen välgörenhetsorganisation. Medan Messi hävdar att han kämpar för barnens rättigheter och till och med är Unicef-ambassadör i utbildningsfrågor, har han nu stöttat en kleptokratisk regim som vägrar undersöka rituella mord på barn i Gabon, säger han i pressmeddelandet.