Pedro-affärens stora och okända vinnare

”Vi ska köpa lägenheter för miljonerna”

FOTBOLL

Pedro är en annorlunda spelare i dagens toppfotboll – och det har nu räddat framtiden för en speciell klubb.

När 28-åringen tar steget från Barcelona till Chelsea innebär det en i sammanhanget normal summa för Barcelona.

Men en livsviktig summa för en annan förening.

Det är knappast någon som längre rycker på axlarna åt när en fotbollsspelare byter klubb för flera hundra miljoner kronor i övergångssumma. När Pedro nu lämnar Barcelona för Chelsea till en summa av 285 miljoner kronor är det lätt att skrämmas av hur mycket vardag de astronomiska summorna blivit.

”Kommer lösa alla lån”

Men det finns en annan sida av det hela. Pengarna för Pedro avgör knappast FC Barcelonas framtid – men de räddar Raqui San Isidros.

Pedro är en av få spelare i dagens världselit som fick sitt genombrott sent. Först som 17-åringen identifierade Barcelona att det fanns en talang på Kanarieöarna värd att hämta till sin verksamhet. Det innebär nu en jackpot för Pedros moderklubb.

Raqui San Isidro avancerade förra säsongen från den spanska femtedivisionen. De har en halvfull stadion som totalt rymmer 2700 åskådare och har de senaste säsongens tvingats fokusera på att minska sitt skuldberg från 2,9 miljoner kronor till 210 000 kronor. Nu får klubben 4,3 miljoner kronor för Pedros övergång tack vare Fifas tränings- och solidaritetsbidrag.

– Med de här pengarna kommer vi kunna lösa alla lån som hängt över oss, säger klubbens president Jaime Lorenzo till Diario de Avisos enligt The Mirror.

”Kommer köpa lägenheter”

Klubben planerar dock inte, som så många andra tidigare exempel, att använda den nya rikedomen till någon huvudlös satsning mot stjärnorna. Istället är planen att pengarna från Pedros ska säkra klubbens framtid över generationer.

– Vi kommer köpa ett antal lägenheter för pengarna som vi sedan kan hyra ut och därigenom garantera klubben en stadig inkomst. Det kommer innebära att vi inte längre är beroende av bidrag från de lokala myndigheterna på Kanarieöarna, säger Lorenzo till El Dorsal.

– Vi ska hålla ett extra möte med våra medlemmar nu med avsikten att skriva in i klubbens statuter att de här lägenheterna aldrig kan säljas eller belånas. Det kommer garantera oss mellan 5000 och 6000 euro (47 500-57 000 kronor) i månaden.

Fotbollens pengahjul snurrar men det är uppfriskande att allt inte landar i redan stenrika miljonärers fickor.