Nu snackar alla om Larsson i Barcelona

Märkliga utvecklingen: Svenske reserven huvudperson inför januari

FOTBOLL

”Ibland snackar du om Ronaldinho och Eto'o och spelare som dem men du måste också uppmärksamma de riktiga fotbollsspelarna som gör skillnad.”

Thierry Henry ville att Barcelona skulle tala om Henrik Larsson.

Nio år senare gör alla just det.

Ludovic Giulys namn nämns nästan aldrig. Samuel Eto'os knappt heller. Ronaldinhos betydligt oftare men i vinter står alla tre spelare som en gång petade Henrik Larsson från FC Barcelonas anfall i skuggan av svensken. När december blir januari kommer alla kring FC Barcelona tala om Henrik Larsson.

Anledningen är enkel: Han är den spelare från de senaste tio åren FC Barcelona förmodligen skulle ha allra mest nytta av just nu.

Försökt fylla luckan i nio år

Det finns nya Ronaldinhos i Leo Messi och Neymar. Det finns en ny Samuel Eto'o i Luis Suarez. På mittfältet har dessutom Ivan Rakitic i alla fall lyckats fylla tillräckligt mycket av Xavis skor för att såret efter legendaren inte ska blöda. I backlinjen är Carles Puyols ledaregenskaper möjligtvis saknade men Gerard Pique samt Javier Mascherano gör mer än tillräckligt för att de ska hålla tillräckligt tätt. I mål har Barça inte bara en utan två nya Victor Valdés.

Men på bänken finns en lucka att fylla. Tidningen Sports krönikör Joan Ma Batlle menar också att det gjort det länge.

”Jag förstår verkligen sportkommitténs svårigheter i att försöka värva en ny Larsson, en typ av spelare som över tid redan blivit en legendar, eftersom de efter nio års sökande och grävande på marknaden fortfarande inte hittat någon”.

De som följer Barcelona närmast menar att klubben ägnat nio år åt att försöka fylla lyckan efter Henrik Larsson. I vinter handlar också allt återigen om precis den positionen.

Ronaldinho: Var vår tolfte spelare

Efter Pedros övergång till Chelsea är Barcelona sårbart bakom supertrion Messi-Suarez-Neymar längst fram. De saknar någon som kan ersätta vid skada och som kan hoppa in och förändra matchbilder om den ordinarie trion kört fast.

Det var den rollen Henrik Larsson hade bakom Ronaldinho, Eto'o och Giuly i Barcelona.

– Han var vår tolfte spelare under en lång period: Killen som hoppade in och gjorde skillnad, som Ronaldinho sammanfattade Larssons arv i en intervju med Fourfourtwo i augusti 2014.

Det har gjort Larsson till en legendar, trots att han bara gjorde totalt 13 ligamål under två säsonger för den spanska klubben. För det fansen minns när de tänker tillbaka på Larsson är den ödmjuke lagspelaren som kompletterade stjärnelvan – och hjälten som från bänken hoppade in och avgjorde Champions League-finalen mot Arsenal 2006.

– Det var fenomenalt på alla sätt. Vi visste redan från start att vi behövde ha tålamod, säger Ronaldinho när han minns tillbaka till matchen i Paris.

”Myten om den osynlige värvningen”

När FC Barcelona nu förbereder sig för januari är det deras första transferfönster på ett år. Straffet från Fifa för att klubben värvat minderåriga spelare är avtjänat och mittfältarna Arda Turan samt Aleix Vidal finns redan i omklädningsrummet redo att registreras. Men den sista pusselbiten saknas.

Henrik Larsson är så saknad i FC Barcelona att hans roll i laget blivit ett talesätt. Spanska tidningar kallar helt enkelt Barças pågående anfallsjakt för sökandet efter ”en ny Larsson”. Namn som Jonathan Soriano, Alexandre Pato, Alvaro Negredo och Oscar Cardozo nämns just nu flitigt men efter nio års jakt är få särskilt positiva till möjligheten att Barça ska finna vad de söker.

Med ett nytt fotbollsklimat, högre press och en redan oslagbar trio längst fram i laget tror inte Batlle att en ”ny Larsson” är en realistisk möjlighet. ”Den nye Larsson kommer inte vara som den gamle”, som krönikören skriver i sin sammanfattning:

”Larsson var myten om den osynlige värvningen. Osynlig och färglös eftersom värvningen inte skapade några förväntningar utan snarare tvivel bland fansen. 'En 33-åring som kommer från den skotska ligan? Ummmm, jag vet inte jag' var den generella reaktionen. Larsson var okänd och kom på slutet av sin karriär och ändå...booom. Succé som en kompletterande spelare.”

Henry: Jag såg Henrik Larsson

Nio år efter Champions League-segern mot Arsenal kan vi konstatera att Leo Messi fyllt luckan efter Ronaldinho, Luis Suarez Samuel Eto'os och Neymar med råge Ludovic Giulys. Den ende spelare FC Barcelona inte lyckats ersätta är Henrik Larsson.

Eller som Arsenal-legendaren Thierry Henry, senare i just FC Barcelona, beskrev förlusten mot Barça i CL-finalen 2006:

– Folk snackar alltid om Ronaldinho och allt det men jag såg inte honom i dag – jag såg Henrik Larsson. Han förändrade matchen, det var han som avgjorde den. Ibland snackar du om Ronaldinho och Eto'o och spelare som dem men du måste också uppmärksamma de riktiga fotbollsspelarna som gör skillnad och det var Henrik Larsson i kväll. För jag såg ingen Ronaldinho och ingen Eto'o.

I dag snackar knappt någon i Barcelona om Samuel Eto'o. Ibland nämns Ronaldinhos namn. Men faktum är att de fortfarande talar om Henrik Larsson.