Skickades ut med en hård skalle i bröstet

Sjögren: Benitez hade inte en chans

FOTBOLL

Skyttarna redo? Bom!

Arkebuseringen är över.

Då har bössorna ändå stått laddade sedan i somras.

Patrik Sjögren.

En dansk skalle i bröstet från Florentino Perez. Sedan var Rafa Benitez försvunnen från Real Madrid. Klubben han drömde om att representera som spelare, fostrades i som tränare och till sist fick styra över som manager. På lånad tid.

Skulle inte bygga framtidens Real

Redan när Benitez fick jobbet i somras höjde alla (ja, jag vill faktiskt påstå alla) på ögonbrynen. En defensiv coach vars fotbollsfilosofi sett sina bästa år. En man utan egentligt mandat bland fotbollsstjärnor som Cristiano Ronaldo och klubbikoner som Sergio Ramos skulle bygga om hela laget efter att Carlo Ancelotti städat upp i röran José Mourinho lämnat efter sig. Det lät ologiskt. Det var omöjligt.

Känslan är att president Florentino Perez redan där och då också såg Benitez som just en tillfällig lösning. Det har senare kommit fram att Zinedine Zidane fick frågan redan då, innan spanjoren, men tackade nej. Fransmannen ansåg sig inte vara redo.

Då fick ”The fat spanish waiter” komma in och bära disk i väntan på den nye hovmästaren. Sommarens transferfönster skvallrade också om att det knappast var Rafa Benitez som skulle bygga framtidens Real Madrid.

Real värvade för bara 13 miljoner euro mer än ärkerivalen Barcelona. Och då hade Barça alltså transferstopp.

När affären med David de Gea sprack stod Benitez helt utan Galácticos från transferfönstret. Enda förstärkningarna egentligen framtidsmannen Mateo Kovacic och ytterbacken Danilo. Knappast något som fick Barça att darra.

Real får vad de drömt om

Med facit i hand är känslan att Rafa Benitez kom in i väntan på Zinedine Zidane. Hade Real Madrid inte växlat nu hade de gjort det till sommaren. Benitez var inte, och kommer aldrig att bli, en Real-tränare. Det är i grund och botten två institutioner med helt olika syn på fotboll.

Nu får Real Madrid istället vad de drömt om ända sedan Pep Guardiola byggde FC Barcelona till historiens bästa fotbollslag och förvandlade klubben till Spaniens nummer ett. En tränare med stark förankring i klubben och med otvivelaktig respekt både från klubbledning, supportrar och spelare.

– När Zidane kliver in i omklädningsrummet lyssnar alla spelare. Det blir helt tyst, har förre tränaren Carlo Ancelotti beskrivit det som.

Det säger en del om en kille som vid det tillfället var assisterande tränare.

Om Zidane är lika lysande på att vara tränare som spelare återstår att se. Resultaten med reservlaget Castilla har knappast övertygat, även om säsongens insatser varit ett lyft. Assistenten Santiago Solari var visserligen både sevärd och hårfager som spelare men saknar även han rutin från tränaruppdrag.

Det är en chansning som Real Madrid gör men det är inget spontant beslut. Det är en välövervägd och genomtänkt chansning. Och det är rätt typ av chansning i rätt tid.

Zidane kommer nu in i ett läge där han inte har något att förlora. Våren blir en bonus och en chans att i lugn och ro börja bygga framtidens Real Madrid. För det är fransmannens stora uppgift.

Det är också ett romantiskt och modigt val av Real Madrid. Dessutom ett ideologiskt och historiskt potentiellt väldigt viktigt val. Och sådana kan aldrig vara helt fel.

Jag älskade spelaren Zinedine Zidane. Jag hoppas att jag även kommer älska tränaren Zinedine Zidane.