”Mer nervös nu än i Premier League”

Här gör skyttekungen comeback – efter 441 dagar

FOTBOLL

2013 var Michu spansk landslagsman och värderad till 400 miljoner kronor.

2015 är 29-åringen inte värd någonting – men tiden på planen minst lika mycket.

– Det känns märkligt att jag inte kan kontrollera mina känslor nu men det är så det är, säger spanjoren efter en av fotbollsvärldens mest efterlängtade comebacker.

En och en halv timme innan avspark kommer Michu till arenan med sin väska kastad över axeln. En lång väg bort från Anfield och Old Trafford men med en större nervositet än inför stormatcherna i England.

– Jag kunde inte sova alls i natt. Jag kunde inte ens ta en siesta i eftermiddag, trots att jag alltid gjort det. Det känns märkligt att jag inte kan kontrollera mina känslor nu men det är så det är, säger spanjoren till The Guardian.

”Smärtan är alltid där”

Den 23 oktober 2014 haltade han av planen i Napolis Europa League-möte med Bern på Wankdorf stadium. Fotleden hade fått nog och en fotbollskarriär såg ut att vara över. Men efter 441 dagar ska spanjoren på söndagen sätta fot på en fotbollsplan igen.

Matchen spelas på en konstgräsplan i Austuriens regniga berg mot Club Deportivo Covadonga i en av Spaniens 17 fjärdedivisioner. På ena sidan planen finns en kommunal bassäng – på den andra ett lägenhetskomplex. På läktaren sitter 716 personer, bland dem Michus pappa och 29-åringens bäste vän Diego Cervero. De är där för att se en gammal hjälte ge sig själv en sista chans. Michu är där för att försöka väcka liv i en av många dödsdömd karriär.

– Smärtan är alltid där, jag kan inte ens minnas hur det var att spela utan den, men jag mår bra. Det har gått så lång tid, jag kommer ihåg min förra match... Det var på konstgräs och jag höll i 60 minuter. Sen sa min fotled ifrån. Nu hoppas jag resa mig igen. Jag planerar egentligen ingenting. Jag försöker bara njuta av nästa träning och sedan försöka spela lite längre i nästa match. Sedan får jag se om jag kan konkurrera på en högre nivå eller inte. Jag har fortfarande tvivel.

I den 48:e minuten vid ledning 1-0 gör han sin entré. På läktaren har någon hängt upp alla Michus tröjor från tiden som professionell fotbollsspelare. Där hänger Oviedos, Rayo Vallecanos, Napolis, Swanseas och den spanska landslagströjan. Men på söndagen är det Unión Popular de Langreos som Michu bär.

”Jag kan spela”

Det var i somras som 29-åringen började träna med den spanska amatörklubben, där hans bror är tränare. Michu hade ett lukrativt kontrakt med Swansea och erbjudanden från toppklubbar i såväl Premier League som La Liga men valde en annan väg. Rädd för att lura någon och ge löften han inte skulle kunna uppfylla.

– Du måste vara hederlig i livet. Jag kan inte komma ihåg när jag var smärtfri senast.

Smärtan till trots slutar söndagen med ett stort framsteg. När 29-åringen kliver av den regntunga planen igen har han iscensatt anfallen både till 2-0 och 3-0. Men viktigast av allt: Han har avslutat en fotbollsmatch igen.

– Jag kan spela, frågan är bara på vilken nivå. Jag skulle älska att ta mig tillbaka till nivån jag brukade vara på, eller kanske ännu högre, men det kommer bli tufft. Jag vet det. Jag kom hit för att finna lyckan. Det är fotboll, vilken nivå du än spelar på. Jag har inga längre planer. I morgon ska jag träna och på söndag möter vi Lugones. Men jag spelar, jag tävlar.