Kommer ändå värva 77 spelare vardera

Sjögren: I Manchester står en målvakt och krossar faxmaskiner

FOTBOLL

Real Madrid och Atlético Madrid får inte värva på två transferfönster.

Det gick hyfsat för Barcelona ändå.

Men i Manchester står nog ändå en rasande målvakt och slår sönder faxmaskiner med ett baseballträ.

Patrik Sjögren.

Det var en väntad dom som Fifa presenterade på torsdagen. Ända sedan Barcelona fick sitt straff för ett år sedan har det florerat rykten om att både Real Madrid och Atlético Madrid också undersöks. Lita på att Barcelona gjorde precis allt de kunde för att sätta igång de processerna.

Visste att det skulle komma

Med Barças straff i färskt minne gick det heller knappast för Fifa att döma de två Madrid-klubbarna till något annat. Den här gången var förbundet dock lite slugare och presenterade domen redan i januari för att på så sätt undvika att klubbarna kan vinna tid över nästa transferfönster genom att överklaga. Samtidigt var Madrid-klubbarna nu också rejält förberedda.

I somras köpte Real Mateo Kovacic (21 år), Marco Asensio (19) och Jesús Vallejo (18). Atlético värvade i sin tur Yannick Ferreira Carrasco (21), Luciano Vietto (21), Bernard Mensah (20), Matias Kranevitter (22) och Rafael Santos Borré (19). Året innan köpte Real en spelare under 23 år och Atlético tre. Båda visste att det här skulle komma och vi kan lita på att de har planerat för det här ända sedan domen mot Barcelona förseglades för ett år sedan.

Då spekulerades det friskt i hur Barça skulle påverkas. Skulle klubben tappa mot världseliten nu när oväntade luckor inte längre gick att täppa till? När en formsvag spelare inte längre bara gick att ersätta? Personligen hoppades jag att klubben skulle tvingas ge fler egna talanger chansen. Med facit i hand kan vi konstatera att all oro var obefogad. Alla förhoppningar likaså.

Istället sprang Barcelona iväg och vann precis allting värt att vinna förra säsongen. Några problem att värva spelare fick de inte heller.

Värvade 77 spelare under förbudet

Arda Turan och Aleix Vidal fick visserligen inte registreras förrän förbudet löpte ut men accepterade ändå att ansluta till Barça i somras och ägna hösten åt förberedande träning. De och 75 andra spelare med dem.

För så många nya spelare, 77 stycken, registrerade Barcelona när transferförbudet till sist släpptes den 4 januari. Seung-woo Lee, 16-åringen som sänkte Barça, var en av dem.

De som verkligen drabbas hårt av förbudet kan egentligen räknas på ena handens fingrar. Den ene är nye tränaren Zinedine Zidane som inte får möjlighet att bygga om laget efter sin egen önskan i sommar. Men han visste garanterat förutsättningarna när han tog jobbet och har en trupp både skarp och bred nog att ändå konkurrera i alla turneringar.

En annan är David de Gea. Manchester Uniteds målvakt trodde att han var klar för Real Madrid när transferfönstret slog igen i somras bara för att minuter senare få reda på att allt föll på grund av problem med faxmaskinen.

Nu dröjer det som tidigast till sommaren 2017 innan de Gea kan gå till Real.

När Real och Atlético då får värva igen blir jag överraskad om deras status har påverkats av värvningsförbudet. Mer troligt är att vi återigen rycker på axlarna när de rullar in 77 nya spelare var som om ingenting har hänt.

Tills dess får David de Gea fortsätta kassera faxmaskiner utanför villan i Manchester.